fbpx
 

Посетете Плевенската панорама безплатно на 10 декември

На 10 декември – Денят на Освобождението на Плевен от турско робство и на признателността на гражданите на Плевен към загиналите за неговото Освобождение, два от свързаните с историческия ден туристически обекти на територията на общината ще работят безплатно за посетители. Без да плащате входен билет ще можете да разгледате Регионалния военноисторически музей – Плевен – Панорама „Плевенска епопея 1877 г.” и Къща музей „Цар Освободител Александър II”.

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.” е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен и е открита на 10 декември 1977 г. Изградена е в района на Скобелевия парк, непосредствено до редута „Кованлък”, където по време на 3-та атака от обсадата на Плевен се водят едни от най-тежките сражения. Автори на проекта са архитектите Иво Петров и Пламена Цачева, заедно с проектантски екип от 14 души.

 

Автор на живописната част и главен изпълнител е Николай Овечкин, а колективът участват в изрисуване на сцените от 13 руски и български художници. Архитектурното тяло на Панорамата е направено да изглежда повдигнато върху 4 щика, които олицетворяват силата на оръжието, донесло свободата. Щиковете носят 4 хоризонтално разположени пръстена, 3 от които символизират 3-те атаки срещу Плевен, а 4-ят пръстен е декоративно-пластичен фриз, символизиращ обсадата на Плевен.

Туристите могат да се изкачат на 2 зрителни площадки на покрива на музея, откъдето могат да наблюдават историческите места: Мъртвата долина, редутите „Кованлък” и „Исса ага”, Костницата в Скобелевия парк, Радишевските и Гривишките възвишения.

Къщата на плевенския търговец Иван Вацовкоято е построена в навечерието на Руско-турската война 1877-1878 г. и в която е посрещан руският император Александър II, е откупена за музей. С богатата си вътрешна уредба е типичен пример за възрожденски градски бит. 

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.