fbpx
 

Пловдив изпревари Прованс като винена дестинация

Пловдив и района на тракийската низина изпревариха един от най-прочутите световни винени райони – Прованс във Франция. Българският град зае престижното второ място в класацията на Wine Enthusiast за най-добрата дестинация в света за винен туризъм. Пловдив е изпреварен в конкурса единствено от Кафаяте в Аржентина. Пловдив може да се похвали с над 7 000 години традиции в производството на гроздовия елексир.

Доброто качество на българските вина и богатството на архитуктурни и културно-исторически забележителности са причина Пловдив да заеме и престижното второ място. Зад българския град в класацията се нареждат престижни и прочути винени райони. Третата позиция е отредена на Канарските острови в Испания. В класацията следват Марлбороу /Нова Зеландия/, Прованс /Франция/, Лондон / Великобритания/, Калистога /Напа валей, Калифорния, САЩ/, Сицилия /Италия/, Рейнгау / Германия/ и /Хууд ривър/ САЩ.

Още през миналата година се заговори за Пловдив в световните винени среди. Тогава се проведе Concours Mondial de Bruxelles, най-престижният независим винен конкурс в света. Страната ни бе предпочетена за домакин на престижния форум в много оспорвана конкуренция. Над 320 професионални съдии (енолози, сомелиери, винени журналисти, купувачи и вносители на вино) от 52 националности дегустираха и оценяваха над 9000 вина и алкохолни напитки от 55 страни в Пловдив през миналата година.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.