fbpx
 

В Пловдив започва дефилето на младото вино

За шеста поредна година в Пловдив можете да дегустирате млади български вина по време на вече традиционното Дефиле на младото вино. Същинските дегустации ще се проведат от 25-ти до 27-ми ноември в ресторанти и галерии в Стария град. Съпътстващата програма обаче започва още на 21-ви ноември с изложба от Международния пленер по живопис в Дома на етносите. Ден по-късно в театър Хенд можете да се насладите на пиесата Дон Кихот и Санчо Панса или нелепите приключения на Дончо Манчев и Станчо Панчев.

На 23-ти можете да дегустирате турски, македонски, арменски, руски и италиански вина или етносите, които населяват Пловдив в Дома на етносите. В ресторант Монро на 24-ти пък можете да се разходите из родните винени региони. Същинското дефиле ще стартира с Дионисиево шествие от площада на общината от 13 часа на 25-ти. В него ще вземе участие и ансанбъл „Тракия“. Час по-късно ще бъде даден и официален старт на дегустациите с помощта на Теодосий Спасов.

На 26-ти можете да се научите и кои са най-подходящите мезета и да ги сготвите по време на кулинарната работилница с шеф Чакъров в галерия „Енчо Пиронков“. Или да видите как се рисува с вино от Даниела Русена. На 27-ми също ще има кулинарна работилница, но с шеф Колибаров. Жетони за дегустациите в Стария град могат да се купят от всяка къща с изложители. Един жетон дава право на една дегустация. Можете да си вземете и стъклена чаша за вино с лого на събитието или платнена торбичка с лого и две отделения за бутилки. В петък и събота те ще продължат до 19 часа, а в неделя – до 17 часа. Очаква се както всяка година посетителите да са около 20 000.

По време на дефилето има и конкурсна програма за избор на най-добрите млади бели, червени и розе вина. Награди има и за посетителите, които са попълнили анкетни карти за дегистираните вина. Освен това има и обективна класация, която преброява събраните от винарните жетони от публиката, която е избрала да ги дегустира.

През тази година можете да пробвате питиетата в ресторант „Филипополис“, галерия „Енчо Пиронков“, ресторант „Фото клуб“, Балабановата къща, аптека „Хипократ“, Етнографския музей, галерия „Златю Бояджиев“, къща „Бирдас“, ресторант „Граждански клуб“, резиденция „Тракийски стан“, културен център „Бялата къща“ и къща „ Георгиади“.

Избите, винарните и другите компании, които ще вземат участие са Ейнджълс Естейт, Трастена, Свищов, Козя грамада, Кьосев, Слоу Фууд Пловдив, Кайнарджа, Страцин, Едоардо Миролио, Карнобат, Санта Мариа, Черноморско злато, Мараш, Асеновград, Илиан Кодинов, Дядо Пламен, Логодаж, Енджой Уайн, Шато Копса, Британови, Новоселска гъмза, Брестовица, Винифера, Братя Даскалови, Вила Терес, Вила Юстина, Мелвино, Старосел, Съединение, Малката звезда, Селски мезета – Бояджиев, Гастро център -Пловдив, Бендида, Ямантиеви, Тодоров, Дю Шеф Радичев.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.