fbpx
 

Пловдив чества Деня на мавруда с градски винен фест

Пловдив ще отбележи Международния ден на мавруда (26 октомври) в аванс с тематичен градски винен фестивал. На 22 октомври на площад „Централен“ в града под тепетата от 12 до 21 часа ценителите на българските вина ще могат да открият нови изкушения по време на 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐅𝐞𝐬𝐭 𝐏𝐥𝐨𝐯𝐝𝐢𝐯. Събитието е част от програмата за честване на Международния ден на мавруда, която започна с градски винен фест във Варна на 15-ти октомври и ще продължи със събитие и в София на 29-ти октомври.

На винения бар ще можете да дегустирате специална селекция български вина от местни сортове. Гурме любителите ще могат да пробват и как се съчетават родните вина с ястия от местни продукти. За да е истинско партито фестивалът ще се озвучи от подбрана музика от местния DJ Manev, изпълнения на Духовия оркестър и на пловдивския саксофонист Димитър Ангелов.

С помощта на винените професионалисти гостите на 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐅𝐞𝐬𝐭 𝐏𝐥𝐨𝐯𝐝𝐢𝐯 ще (пре)открият не само сорта Мавруд, но и много други не толкова познати български сортове от утвърдени винопроизводители от цяла България.

Входът за 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐖𝐢𝐧𝐞 𝐅𝐞𝐬𝐭 𝐏𝐥𝐨𝐯𝐝𝐢𝐯 е свободен. Консумацията ще се заплаща на място. Можете да носите собствени чаши за дегустациите, да си купите на място или да ползвате чаша срещу внесен депозит.

Винен фест за ценителите предстои и на 29-ти октомври в „Ларгото“ на София, където изненадите за ценителите на хубавото вино и храна не са никак по-малко. На 26-ти октомври ще се проведе и Международна конференция, посветена на мавруда в Топлоцентрала-регионален център за съвременни изкуства в столицата. Международни и български специалисти в областта на виното, енологията, туризма и винения маркетинг ще представят добри практики от страната и чужбина, а майсторските класове и кръглата маса ще насочат вниманието към темите райониране, търговия и износ.

Събитията са организарни от Българската асоциациая на българските професионалисти.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.