fbpx
 

Силвия Кацарова, Валя Балканска и конкурси за домашна ракия на Фестивал на сливата

Ако искате да опитате домашна ракия от сливи и подходящите мезета към нея, както и да се насладите на плеяда от български музикални звезди от различни поколения и стилове, не пропускайте Фестивалът на сливата, който се провежда от 22-ри до 24-ти септември паралелно в Троян и село Орешак. Всеки ден в планинския град можете да се запознаете с традиционни занаяти на Улицата на занаятите и да участвате в арт-ателиета за направа на керамика, дърворезба, работа с природни материали, декорация на тъкани и рисуване.

В село Орешак и през трите дни на фестивала ще можете да се насладите на демонстрации на признати кулинарни майстори и вкусни изненади. Както и да разгледате и си купите традиционни изделия от сливи като ракия, сладко и сувенири по време на традиционния базар. Програмата в Орешак се открива на 22-ри от 12.30 часа с изпълнение на Общинския младежки духов оркестър и мажоретки. От 13.30 часа започва концертът на дуетът Димитър Атанасов и Христо Младенов.

Конкурсът за най-добра домашна сливова ракия и за най-доброто мезе към нея можете да проследите от 12 часа на 23-ти септември в селото. Следват изпълненията на акустична китара на Добромир Дишев, солистите на вокален състав „Усмивка“. В 13 часа започва концертът на обичаната от няколко поколения българска певица Силвия Кацарова. На 24-ти музикалната апрограма продължава с танцова формация „Магия“ от Ловеч и уникалната Валя Балканска и гайдарите от група „Орфеус“.

В Троян на 22-ри от 12 часа ще се проведе празничен концерт на ансанбъл „Българе“, след което публиката ще веселят местни танцови ансанбли. На 23-ти в 11 часа ще се проведе дефиле на участниците във фестивала с танцови атракции, гайдари и много изненади. В 11.30 часа ще бъда запален големият казан за ракия. През целия ден на сцената ще се изявяват местни и гостуващи творци. В 13 часа можете да опитате традиционни кулинарни изкушения, приготвени от местни майстори.

В 15 часа започва конкурсът за домашна сливова ракия, като участниците в него ще бъдат оценени освен от професионалното жури и от публиката. В 16.30 часа започват демонстрации на цветно аранжиране, а от 19 часа е началото на концерта на Влади Ампов – Графа. На 24-ти програмата продължава с кулинарни изненади от Ути Бъчваров, открита сцена за местни и гостуващи състави, награждаване на победителите във фестивалните конкурси, теглене на томбола и закриване на фестивала с концерт на ансанбъл „Зорница“.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.