В село Приселци прескачат огън за здраве на празника Пали кош

Празникът Пали кош традиционно се отбелязва в село Приселци, община Аврен в нощта срещу Сирни Заговезни. Така на 17-ти февруари през нощта всички жители и гости на селото ще прескочат силно накладени клади с огньове за здраве. Освен християнския празник Сирни Заговезни в селото празнуват и раждането на пролетта. Много от ритуалите, които съпътстват празника обаче са с езически характер.

Малки и големи правят собствени кукерски костюми, които обличат на този ден, за да прогонят злото от селото. Организира се и конкурс за най- оригинална маска, а всички участници в него получават награди. Победителят в състезанието пък получава правото да запали  ритуалния огън, чиито пламъци по-късно всеки ще прескочи за здраве.

Кладата понякога достига и височина от 7-8 метра. Част от празника е и хамкането с халва. Сладкото изкушение виси, завързано на конец и се завърта в кръг. Целта е да бъде уловено и захапано без използването на ръце. След това конецът, на който е била завързана халвата се изгаря и според начина, по който гори се гадае каква ще е годината.

Post Tags
Сподели статията
Автор

atanas_ktastev@dpbweb.com

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.