fbpx
 

Пещера Проходна гледа 68 милиона години с очите на Господ

Има една пещера  в България, която кара всеки, който влезе в нея да се чувства малък и нищожен. Не само защото е на възраст от над 68 милиона години, но и заради двата скални отвора в нейния таван. Отворите са с формата на човешки очи и не случайно ги наричат очите на Бога. Освен че карат туристите да се отнасят със страхопочитание към естественият феномен, те и осветяват дългият 365 метра скален тунел.

В миналото цялата пещера била пълна с водите на река Искър. Сега обаче впечатлява с очите на Господ и с образът на демон, който с малко повече въобръжение можете да видите в една от скалите. Неслучайно пещерата е избрана като безмълвен герой в редица филми сред които „Време разделно“ и „ По следите на капитан Грант“. Предполага се, че в миналото Проходна е била важен религиозен обект от вярванията на древните. По време на пролетното равноденствие в нея се извършвали ритуали за плодородиие.

Когато и да я посетите почти със сигурност по някоя от стените на пещерата ще видите катерачи, тъй като Проходна е любимо място за практикуване на скалния спорт. Освен това феноменът на 68 милиона години е една от малкото пещери, в които можете да вдигнете адреналина и с бънджи скок. При това според експертите мястото е много подходящо за начинаещи любители на скоковете с въже в бездната.

Пещерата е изключително лесно достъпна и се намира на около 120 километра до София, на 2 километра от село Кралуково. Можете да достигнете до нея и по екопътека от град Луковит или да спрете автомобила си на няколкостотин метра от входа й.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.