fbpx
 

HuffingtonPost: 10 причини да посетите България през 2018 година

България не е сред най-желаните дестинации за повечето пътници, а за много от тях ще бъде трудно да покажат къде се намира дори страната на картата. Това е срам, защото България е невероятна, недооценена туристическа дестинация, която е благословена със зашеметяваща природна красота и изобилие от завладяващи места за посещение, пише Елис Шуман в материал, посветен на България, публикуван в  HuffingtonPost. Изброените по-долу са десет от най-убедителните причини да пътуват до България тази година.

София. Много посетители започват своето пътуване в България от столицата на страната. София има много източноевропейска атмосфера, но навсякъде има признаци, че тя бързо се адаптира към съвременната епоха. Повечето от основните забележителности са в центъра, където в метростанциите могат да се видят римските руини на Сердика. Трудно е да се пропусне катедралата Александър Невски със златни куполи, построена, за да почете руската помощ за България във войната за освобождение от Османската империя.

Рилски манастир. Най-популярният туристически обект в цялата страна се намира на около час и половина път с кола южно от София. В спокойна планинска обстановка манастирът е кръстен на Свети Иван Рилски, покровител на България, който е живял в пещерата на мястото. Основната църква е оформена от колони с черни и бели ивици, а външните й стени са покрити с библейски стенописи. Вътрешността на църквата е тъмна, но приветства многобройните поклонници, които се събират там, за да запалят свещи.

Старият град в Пловдив. Пловдив е един от най-старите градове в Европа и това лесно може да се види в центъра на града, като се разгледат многобройните археологически забележителности в него. От Римския период на града е  Античния театър – амфитеатър в стария град, в който колоритно запазените къщи от средата на 19-ти век, днес са превърнати в музеи и галерии.

Черноморското крайбрежие. Посетителите, които предпочитат да почиват в морските курорти, ще се насладят на лукса на Слънчев бряг и Златни пясъци, но на българския морски бряг има и  много други пясъчни плажове. Ни пропускайте да посетите градовете Созопол и Несебър. В  Несебър се намират едни от най-ранните църкви в страната.

Планините. Многобройните планински вериги на България привличат скиори от всички краища в  курортите от световна класа Банско, Боровец и Пампорово. Можете да карате ски и сноуборд и на Витоша – планината, която можете да видите от всяка част на София. Туристите обичат да посещават и Седемте Рилски езера, които в края на пролетта още може да са покрити с лед.

Селата. Живописните селища в българската провинция Ви създават впечатлението, че през последното столетие малко се е променило. В село Копривщица, около час на изток от София, ще намерите примери за българска възрожденска архитектура от средата на 19 век. Много от красиво запазените домове са превърнати в етнографски музеи.

Историята. Най-старото обработено злато и бижута от този материал в света са открити близо до Варна и могат да се видят в музеите на града. В много райони на страната има странни могили, които всъщност са гробищни гробници на траките, войнстващи племенни хора, управлявали региона, преди римляните.“Космическия кораб“ Бузлуджа в Стара планина е всъщност паметник, построен от комунистическия режим на България. Днес той е популярна туристическа дестинация.

Културата. Всяка година се провежда Фестивал на розата, тъй като страната е водеща в света в производството на розово масло, използвано в парфюмерията и козметичната индустрия. Костюмите, носени във фестивално време, с всеки регион, представен със свои собствени уникални мотиви, вървят ръка за ръка с традиционните български песни и танци.

Храната и напитките. Българската „шопска салата“ е вариация на традиционната гръцка салата, покрита с настъргано бяло сирене. Българското кисело мляко е може би най-доброто и най-здравословно в света и може да обясни защо българските селяни имат изключително голяма продължителност на живота. Българите повдигат тостове за здравето си с ракия – плодово бренди, обикновено домашно, с изключително високо алкохолно съдържание.

Разходите. България е изненадващо достъпна, особено за западните туристи. Дори луксозните помещения за настаняване са евтини в сравнение с цените на други места.

Посоченият по-горе списък включва само десет от причините, поради които трябва да посетите България тази година, но има много други. Резервирайте вашата почивка в България сега!

Източник: http://www.huffingtonpost.co.uk

Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.