fbpx
 

Пари за туристическите фирми от Плана за възстановяване и устойчивост

Фирмите от туристическия сектор могат да кандидатстват с проекти за внедряване на иновации и осигуряване на енергийна ефективност, както и за оборотни средства от парите, предвидени по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщиха на съвместна среща с представители на сектора служебните министри на туризма Илин Димитров и на иновациите Александър Пулев във Варна.

Туристическите фирми могат да кандидатстват и с проекти по киберсигурност, финансирани от плана с общ бюджет от 30,6 млн. лв. за киберсигурност. Одобрените компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да има необходимост да участват със собствено съфинансиране. Фирмите от туристическия бранш ще могат да кандидатстват до края на годината и по предстоящата процедура за ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия с бюджет от 200 млн. лв. Те ще могат да се възползват и от гаранционни инструменти за над 290 млн. лв. за растеж и за енергийна ефективност и възобновяема енергия.

Туристическият бизнес може да кандидатства и за общ бюджет от 550 млн. лв. от ОП „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 по различни процедури, свързани с разработване и внедряване на иновации. Браншът е допустим и по линия на ресурс за оборотни средства през Фонда на фондовете и ББР. По програма Възстановяване на Фонда, през седем банки хотели, ресторанти и туроператори могат да вземат необезпечени кредити за 225 млн. лв. В допълнение ББР също предлага оборотни кредити за компаниите от сектора на туризма – хотелиери и ресторантьори, като средствата могат да се използват както за покриване на текущи нужди, така и за рефинансиране на съществуващи задължения, съобщават от Министерство на туризма.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.