fbpx
 

Червено вино потича от чешмата в Асеновград

Ако сте любител на виното, не пропускайте да посетите Асеновград на 31-ви януари. Тогава в града, известен с изключителния си мавруд и другите гроздови напитки от чешмата пред църквата „Света Богородица Благовещение“ /още наричана Рибната/ потича червено вино, което всеки може да опита. Празникът, посветен на деня на виното Трифоновден, се чества около 1-ви февруари всяка година.

Още на 29-ти януари от 17.30 часа в Градската библиотека ще бъдат наградени победителите от Петия национален поетичен конкурс „Наздравица за любовта“.На 30-ти януари участниците в конкурса за най-вкусни станимашки сармички трябва да представят кулинарните си творения за дегустация. Всеки може да участва в състезанието, а ще победи майсторът на най-малките, най-вкусни и най-добре естетически поднесени сармички. Условие е да са използвали при готвенето половин килограм кайма. Участниците ще се състезават в две категории – зелеви и лозови.

Победителите ще бъдат наградени на следващия ден заедно с майсторите на най-доброто домашно вино, направено през 2017-та година. Призовете са парични, а най-голямата е 50 лева. На 31-ви е предвидено и празнично шествие на финалистите в конкурсите. В 13 часа ще започне и самият празник на виното с участието на актьора Ненчо Балабанов, оркестър „Колорит”, танцова формация „Етноритъм” и „Юнашкия тиган” на майстор Ангел Ангелов.

Всеки ще може да опита станимашки вина на „Винзавод” АД, винарска изба „Дядо Пламен” и да пробва специалитети от Асеновград и селата. Гости на тържеството ще са майстори-готвачи от побратимения на Асеновград сръбски Димитровград. На 1-ви февруари гостите на града ще могат да проследят и традиционните пехливански борби, които се провеждат по случай деня на винарите и лозарите Трифоновден в местността „Свети Трифон”.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.