fbpx
 

Реформацията започва от Лутерщат Витенберг

Ако искате да посетите града, от който тръгва просвещението, съвременната германска духовност и култура и Реформацията, не бива да пропускате Лутерщат Витенберг.  Именно на вратата в местната църква Мартин Лутер закачва своите 93 тезиса на 31 октомври 1517 г., които променят хората и църквата завинаги. Той проповядва, че свещениците не са единствената връзка между хората и Господ, превежда Библията на разговорим немски език и прави божието знание достъпно.

Така че ако искате да разберете историята и културата на Германия, непременно трябва да посетите градчето Лутерщат Витенберг, в което на всяка среща ще имате среща с важни за епохата събития и места. Със сигурност не бива да пропускате къщата на самия Мартин Лутер, която е един от най-важните в света паметници на Реформацията. Всяка година пилигрими от цял свят посещавата и църквата Света Мария, в която Лутер е проповядвал, както и църквата в местния замък, в която е погребан. Повече за 500-годишния юбилей от делото на Лутер можете да научите на  http://www.germany.travel/en/specials/luther/luther.html и http://www.germany.travel/en/specials/spiritual-travel/traditions-and-customs/pilgrimage-routes/the-luther-trail.html .

Въпреки, че градът е основно известен с просветителя Лутер, в него е живял и един велик германски художник – Лукас Кранах Стари. Той е автор и на най-известният портерт на Мартин Лутер. Освен това е рисувал олтарни произведения, алегорични картини, портрети на господарите на времето. От неговите 5 000 платна можем да разберем епохата, в която е живял Лутер и причините за неговия духовен протест. Освен това Лукас Кранах Стари е и кръстник на  големия син на Лутер.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.