fbpx
 

Мощите на тримата влъхви се пазят в катедралата в Кьолн

Божият храм е под егидата на ЮНЕСКО

Една от най-известните катедрали в Германия, а и в света безспорно е Кьолнската – „Свети Петър и Света Мария“. Причините за този факт не са една и две. На първо място готическата сграда, изграждана в продължение на близо 200 години впечатлява с архитектурата, високите колони, каменните украшения, цветните стенописи. Освен това обаче тя е свята за вярващите, защото именно в катедралата на Кьолн се пазят мощите на тримата влъхви – мъдреците, които последвали звездната светлина, за да се поклонят първи пред Спасителя Исус Христос.

За четири години е най-високата сграда в света

Височината на катедралата също е впечатляваща – 157 метра. Дори за четири години, в периода от 1880 г. до 1884 г. е най-високата сграда в света, а днес втората по височина църква в Германия след тази в Улм. Всеки ден преди пандемията от Ковид-19 катедралата в Кьолн е посещавана от средно 70 000 души. Храмът е под егидата на ЮНЕСКО и е част от световното културно наследство.

Строителството на катедралата започва през далечната 1248 година, а по времето, когато е поставен първият камък на сградата едва ли някой си е представял, че ще бъде завършена едва след близо 200 години. Счита се за завършена през 1437 г., като между 1842 г. и 1880 г. отново се строи въз основа на първоначалния дизайн на катедралата от оцелелите средновековни планове и чертежи, но като се използват по-съвременни строителни техники, включително железни покривни подпори. Корабната част е завършена и са добавени кулите. Камбаните са монтирани през 1870 г.

Легенда твърди, че ако я завършат ще дойде краят на света

Завършването на строителството на най-голямата катедрала в Германия се отпразнува като национално събитие на 14 август 1880 г. – 632 години след като е започнало. На тържеството присъства и император Вилхелм I. И днес местните в Кьолн обаче твърдят, че катедралата не е окончателно завършена, тъй като постоянно части от нея се ремонтират. Още повече, че според местно поверие ако строителството бъде окончателно прекратено, светът ще е спре своето съществуване. И за да не причинят гибелта на планетата местните просто реновират катедралата като че ли до безкрай.

Всъщност формалната причина за построяване на катедралата са имено мощите на тримата влъхви. Те били донесени в Кьолн през 1164 г. от кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел. Той ги получил от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано. И за бъдат светините на подходящо място започнало строителството на Кьолнската катедрала. Тя е издигната е на мястото на каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която от своя страна се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през Средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената римска империя и това си личи и в мащабите на строителството. За да се освободи мястото за катедралата за съжаление са пожертвани по-стари постройки като хранилище за зърно, християнски сгради, баптистерий.

Бомбардироваците я пощадили, за да им служи за навигация

По време на Втората световна война катедралата е ударена от 14 попадения при бомбандировките, но в край сметка е единствената оцеляла сграда в опустошения от въздушните удари Кьолн. Говори се, че сградата е била пощадена от съюзниците, защото двете й високи кули всъщност се ползвали за навигация от пилотите. Днес се намира непосредствено до железопътната гара, така че е много лесно да стигнете до забележителността с някой от удобните и екологични влакове на Deutche Bahn.

Ако искате наистина да се потопите в историята на катедралата ви съветваме да си наемете гид от центъра, който се намира непосредствено срещу нея. Там можете да разгледате катедралата и виртуално, а сред опциите е и качване до върха й с асансьор. По време на беседата със сигурност ще ви разкажат за един от стенописите, които прилича на размазани пиксели повече отколкото на рисунка в религиозен храм. Всъщност стенописът с големина 113 квадратни метра е част от катедралата от 2007 г. и е дело на германския художник Герхард Рихтер. Състои се от 11 500 идентични по размер парчета от цветно стъкло, като част от тях са огледални.

Златен саркофаг от 12 век пази светините

Безспорно най-впечатляваща обаче е съкровищницата в центъра на катедралата, където всъщност върху олтар от черен мрамор в позлатен саркофаг, изработен през 12 век, се съхраняват мощите на влъхвите. Подът на помещението е украсен с невероятни мозайки, една от които е на Света София, която държи в ръцете си едноименната църква в Истанбул. Съветваме ви да не пропуснете да разгледате захласнат по светините. Вътрешната височина на сградата е 43 метра, а дължината на катедралата 144 метра. До кулите и 11-те камбани, поставени на тях, водят 509 каменни стъпала.

Кьолнската катедрала е известна и със своите камбани. Най-голямата от тях е „Камбаната на Св. Петър“ наричана още „дебелият Петър“ заради теглото си от 24 тона. Звънът й е много впечатляващ, но за съжаление можете да го чуете само на големи религиозни празници като Коледа и Великден. Мащабите на катедралата са толкова големи, само прозорците са 10 000 кв. м., че лесно можете да пропуснете детайлите. Затова, ако имате възможност, отделете си няколко часа, за да се насладите напълно на обиколката.

Можете да посетите катедралата от понеделник до петък от 10 до 17 часа, а в събота – от 13 до 16 часа. Кулата е отворена за посетители от 9 до 17 часа, а съкровищницата – от 10 до 18 часа. Имайте предвид, че провеждането на църковните меси е с предимство пред туристите, така че се осведомете от сайта на катедралата предварително кога се провеждат. Ако искате да наемете гид имайте предвид, че лимитът за разглеждане на катедралата е 20 души, а за изкачването на кулите – 12 души, като до кулите не се допускат деца и младежи навършили 16 години. Записването за туровете става предварително, поне 15 минути преди началото или онлайн през сайта на атракцията. Цената за организирания тур на катедралата е 10 евро за възрастен и 8 евро за деца и студенти. Цената за обиколка на покривите на катедралата е 20 евро на човек, а продължителността около 90 минути. Резервацията е предварително и се прави онлайн.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.