fbpx
 

Отвориха обновеният музей на пещерното дело в Чепеларе

g

Обновеният музей на пещерното дело отвори врати в Чепеларе. Той е единствен по рода си в Югоизточна Европа. Обектът е изцяло ремонтиран по проект с еврофинансиране. В новия дизайн и оборудване са вложени 1,1 млн. евро. Декорацията на музея имитира карстова пещера с отливки.

Chepelare museum

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. В отдела по пещерна палеонтология, са показани какви животни са обитавали пещерите. Посетителите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.

По проекта е доставен уред за холограмни изображения и модулна сцена снабдена с прожектори и озвучителна система. Сцената е разположена на площад „Олимпийски“, в центъра на град Чепеларе, и ще служи за изнасяне на беседи и провеждане на различни мероприятия на открито.

Chepelare museum
Chepelare museum

Благодарение на европроекта в планниското градче ще се провежда светлинно-звуков спектакъл, който да привлича туристи. Те ще могат да наблюдават феерията на „Звук и светлина – паметта на Чепеларе“ от изграден на открито амфитеатър. Представлението акцентира върху величието на историята, на важните моменти от битките при освобождението на Родопите, както и върху развитието на Чепеларе през годините и до днес.

Chepelare museum
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.