Шеф Добромир Тодоров е трупал опит в кухня с две звезди Мишлен
За всички, които обичаме добрата храна от качествени продукти, както и да пробваме интересни ястия от различни кухни, чиито продукти или техника на приготвяне не ни позволяват да си ги правим често у дома, има добра новина. Отново отвори врати в Пловдив още едно място, което е за ценители на добрата и вкусна кухня – ресторант „Хеброс“. Заведението е с ново меню и управление, а главният готвач – шеф Добромир Тодоров залага на качествени локални свежи продукти, с които приготвя ястия с вкуса от кухнята на баба, но с модерен почерк и презентация.
Шеф Тодоров знае добре как историята и съвременната кулинария могат да вървят ръка за ръка, тъй като едно от местата, на които е трупал опит е ресторант с две звезди Мишлен в Хайделберг, Германия, който подобно на родния „Хeброс“ се гордее с дълга история, традиции и се помещава в стара сграда като част от хотел. „Вайсер Бок“ е разположен само на 200 метра от къщата, в която в германския град е живял д-р Петър Берон. Но това е само една от страничните тънки нишки, които свързват едно от предишните със сегашното му работно място.
В ресторант „Хеброс“ идеята е да се достави удоволствие на гостите, така че те да се върнат. Затова и шеф Тодоров и новата управа на хотел-ресторанта са категорични, че бягат от етикета „гурме“, който макар и от френски да означава именно добро хранене, у нас се асоциира основно с мини ястия, струващи скъпо. Точно обратното, в „Хeброс“ залагат на нормални порции от качествени локални свежи продукти на достъпна цена. Идеята е гостите да открият място, на което да се чувстват добре, да релаксират на прохлада в страхотната градина, да изпият на спокойствие бутилка или две качествено вино, придружено от вкусна храна и да не се налага да продадат единия си бъбрек за тази цена, обяснява концепцията управителят Ивайло Николов, известен с продукта и менажирането на едноименната „Вила Вучев“ край Велинград.
Вместо салата „Капрезе“, която се прави с домати и сирене от рода на моцарела или бурата, в „Хеброс“ се предлага „Капризиани“, която е направена с местен розов домат и с прясно свежо българско сирене. Сред специалитетите са още телешки джолан за двама и бавно приготвени телешки бузи „на су вид“.
Трудно е да се изправиш срещу такова име и такава история като на ресторант „Хеброс“, но сме заложили на ново меню, а любимите специалитети на дългогодишните гости на ресторанта като жабешките бутчета, ще предлагаме през седмицата в специално уикенд меню за ценители, така че да гарантираме, че продуктите ще са пресни, обясни за travelbulgarianews.bg шеф Тодоров. В края на седмицата – петък, събота и неделя, гостите на „Хеброс“ ще могат да избират и от допълнителни тематични менюта. През този уикенд изненадите ще са от френската кухня и включват рибената супа буябес и карпачо от щраусово месо например.
Винената листа е богата, с допълнение от сезонни предложения на достъпни цени
Десертите са не по-малко важна част от менюто на „Хеброс“ защото именно те оставят последното впечатление. Можете да пробвате бяло сладко с ароматно турско кафе на пясък например. Или пък да се изненадате от вкуса на крем брюле с боб тонка, който има вкус на печен бадем, какао и кафе. Така че десертът да е истинска наслада.
Винената листа е консултирана с не по-малко талант и мисъл от един от основателите на сомелиерската професия у нас Михаил Марковски. Концепцията тук е да има предложения за ценители, като надценката е една от най-малките в бранша, както и допълнителна сезонна листа от подбрани вина, но на много достъпна цена. Друга добра новина е, че в ресторант Хеброс се завърнаха и тематичните музикални джаз, класика и латино вечери с жива музика.