fbpx
 

Рилският манастир и Малката русалка в парка за минатюри на Бургас

Рилският манастир, Мадарският конник, статуята на Малката русалка, Саграда Фамилия и Айфеловата кула на едно място ще могат видят жителите и гостите на Бургас, след като заработи новия парк на миниатюрите в града – „Европа“. Идейният проект за новата атракция е поставен на обществено обсъждане, а всеки бургазлия ще можа да изкаже мнението си за бъдещата забележителност до 10-ти януари.

По план новата атракция трябва да бъде изградена в парка „Света Троица“ в жилищния комплекс „Славейков“ на Бургас на площ от 12 декара. Паркът ще бъде оформен като стилизирана карта на Стария континент, а всяка от забележителностите ще бъде поставена в „границите“ на своята страна.

Така посетителите ще могат да разгледат на едно място френската Айфелова кула, испанската Саграда Фамилия, португалската кула Бадем, катедралите „Св. Петър“ на Ватикана и „Св. Николай“ на Монако, римските Колизеум и Фонтан ди Треви, Моста на драконите в Любляна, парламента на Будапеща, атинския Акропол, софийски храм паметник „Ал. Невски“, Рилския манастир, моста на Бургас, румънския замък Бран, московския Кремъл и църквата „Св. Василий Блаженни“, замъка Братислава и островния такъв, оригинално изграден в Тракай, Литва, Карловия мост на Прага, Бранденбургската врата на Берлин, Националния музей на Амстердам. В парка ще се пренесат и мини копия на Атомиум в Брюксел, лондонските Биг Бен и Тауър Бридж.

Предвидени са и различни европейски скулптури за поставяне. Сред тях са копия на родния Мадарски конник, пикаещото момче на Брюксел, статуята на малката Русалка в Копенхаген, склуптура на работещия мъж от Братислава, на германските бременски музиканти, на лондонския Питър Пан, както и на цар Освободител.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.