fbpx
 

Ритон със Селен и уникален сребърен кантарос показват в София

През следващите 3 месеца в центъра на София можете да разгледате уникални златни и сребърни съкровища, които са част от изложбата „Златното руно. Пътят на агронавтите“. Сред 62-та предмета от частната колекция на бизнесмена Васил Божков има особено редки, както и такива, които се представят за първи път пред. Сред експонатите, които досега не са показвани е ритон с фигурата на стар Селен, легнал върху леопардова кожа – символ на бог Дионис.

Своеобразен виновник за изложбата пък е сребърен кантарос с позлата, на който е показана сцена от мита за аргонавтите и златното руно, част от която е тракийският певец Орфей. Освен това посетителите във филала на Националната художествена галерия – Двореца ще могат да разгледат златни и сребърни съдове, ритони, погребални даарове, обредни сервизи, червенофигурни вази с изображения на светилището в Делфи и други.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.