fbpx
 

Научете се да месите обредни хлябове на Гергьовден в Етъра

Редица събития за малки и големи са предвидили от Етнографски музей на открито Етър по случай Гергьовден. В уникалния архитектурен резерват можете да се научите да месите и украсявате обредни хлябове. Специализираните работилници ще се провеждат в шатра до Книгопродавницата. Началният час на майсторските класове е 13, а сръчните ръце ще показват тънкостите за направа на хлябове до 16.30 часа. Работилницата ще е отворена както на 5-ти, така и на 6-ти май, но на празника ще работи с два часа повече – от 11 часа.

Etara

На 5 май можете да пробвате и дали сте овладели движенията на българските народни танци по време на надиграването „ На гергьовденското хоро“. Веселбата започва на 5 май от 11 часа пред църквата „Св. Богоявление“. Също там от 16 часа можете да се насладите и на театъра „Юнаци с умни калпаци“.

Etara

На 6 май в църквата на Етъра ще бъде отслужена празнична служба с водосвет. От 10 часа можете да се включите в работилницата „Анимирай Гергьовден“. А от 11.30 до 15.30 часа ще се проведат демонстрации по биене на масло и подсирване на сирена в балканската манда на музея. Заедно с приятели можете да се забавлявате и в отборната игра „Гергьовденски пъзел“. Тя ще продължи от 11.30 до 3. 30 часа в Книжопродавницата.

Etara

Гергьовден е денят, в който християнската църква чества свети Георги Победоносец. Според народния календар на този ден започва новата стопанска година. Счита се, че първата сутрешна роса на Гергьовден, както и билките, набрани на този ден са лековити и освен, че церят от много болести, помагат на бездетните жени да се сдобият с рожба.  Всяка капка дъжд, която капне на този ден се превръща в жълтица, твърдят още поверията.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.