fbpx
 

Откриват фестивалa „Животът в Пловдив през средновековието“ с рокконцерт

Рокконцерт ще подгрее участниците и гостите на първия средновековен фестивал в Пловдив. На 22-ри юни 4 групи ще анонсират старта на „Животът  в Пловдив през средновековието“, който ще се проведе до 24-ти юни в града под тепетата. Феновете на жиците в музиката ще могат да чуят от 18 часа изпълнението на „Plastic Bo.“ Вечерта ще продължи с песните на „Polygon“, „Grimaze“ и „Нещо цветно“, като всяка от групите ще весели публиката в продължение на час.

Същинският фестивал ще започне в 10 часа на 23-ти юни на Младежкия хълм в Пловдив и ще продължи до късно вечерта. В програмата са предвидени състезание по средновековна стрелба с лък от 10.30 часа и открит урок по средновековна фехтовка от 12 часа. Повече за всекидневнието на Балканите през Средновековието можете да научите от доцент Димитър Димитров в 10.30 часа. В 11.30 пък доц. Камен Станев ще ви разкаже повече за Пловдив в този исторически период. В 16 часа д-р Калин Иванов ще разкаже на публиката повече за Латинското Филипополско дукство.

В 14 и в 15 маса можете да видите епизоди от документалния филм „Симеон – великият между царете“. Театралната постановка „Кентърбърийски разкази“ е с начален час 16.30. В програмата на фестивала в първия следобед можете да проследите и редица атрактивни състезания. В 17 часа започва премерването на силите в средновековна стрелба с камк. Следва надбягване с чували и  турнир със средновековно снаряжение и въоръжение.

От 18.30 можете да проследите възстановка на средновековния празник на лятното слънцестоене, който днес е по-известен като ден на лековитите битки – Еньовден. В 19 часа ще бъдат раздадени награди на посетителите на фестивала. Вечерта ще завърши с няколко концерта – на формациите „Der Dudelgeist“,  „Ambient Folklore“  и „Куцулан“.

В неделя, 24-ти юни програмата на фестивала започва в 10 часа със средновековното куклено представление „Персевал, или Разказ за Граала“. В 11 часа е предвидена демонстраци на средновековни танци, а от 12 – турнир със средновековно въоръжение. Повече за средновековните боздугани от България можете да научите в 11.030 от доц. Стоян Попов, а за българското изобразително изкуство от средновековието в 10.30 часа от д-р Тотка Георгиева.

В 12.30 часа доц. Димо Чешмеджиев ще разкаже повече на гостите на фестивала за култовете на българските светци през Средновековието. В програмата следват състезания по дърпане на въже, представяне на средновековна европейска поезия в оригинал и превод на български, както и прожекции на епизоди от документалния филм за цар Симеон.

Как през Средновековието са произвеждали медовина ще ви разкаже Здравко Пеев от 16 часа. След това публиката с изпълнението си ще развесели средновековен шут. В 17 часа ще бъде представен робски пазар от епохата, а половин час по-късно можете да проследите състезание по хвърляне на копие. За българския шрифт и орнамент ще разкаже Антоанета Кисьова от 18 часа.

В 18.30 смелчаците могат да премерят сили в състезание по средновековна борба. В 19 часа отново ще бъдат раздадени награди на посетителите. Вечерта ще завърши с концерти на KsANa“ и „Eriney“. С огнено шоу на кокили фестивалът ще закрият „Fireter“. Входът за всички дни на събитието е безплатен.

Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.