fbpx
 

Римските темри във Варна са най-големите на Балканите

Римските терми във Варна са не просто най-големите бани от периода на Балканите, но и четвърти по площ в света. Те всъщност са и най-голямата построена обществена антична сграда в региона. Издигнати са през 1-ви век и само около две столетия по-късно престават да изпълняват функцията си на публични бани и място за дискутиране на обществени въпроси. Стените на термите достигали до 22 метра, а площта им – цели 7000 кв. м.

Римската кула, както варненци дълго наричат най-високата запазена част от стената на баните и днес впечатлява с внушителните си размери. За да си представите по-ясно руините на входа на термите ще видите и рисунка, която показва разположението на сградата. Както и в други римски бани и тук е имало помещения с различна топлина, за да свикне тялото постепенно от студа навън към жегата вътре.

В Римската империя не било прието мъжете и жените да ползват една и съща баня. Обичайно термите били разделени, като имало и отделни входове. Банята във Варна обаче ползвала друг тип разделение. Термите се посещавали до обяд от жените, тъй като през това време мъжете и без друго били заети с работни дела. От следобед до късна вечер пък идвал ред на господата да бистрят политиката докато се грижат за комфорта на телата си.

В баните имало и отделно помещение, в което се поставяли ценностите за съхранение, така че да могат господата да пристигнат веднага със спечеленото от сутрешния си труд.  Сградата била построена по специфична технология – редували се  каменен зид и пет-шест реда плътни глинени тухли. Сградата била и пищно украсена с мозайки и мраморни капители.

За да разгледате днес Римските терми трябва да платите вход от 5 лв., като има възможност да си поръчате и екскурзоводска беседа, която ще накара руините наистина да оживеят пред очите ви.  Наблизо са и малките римски терми, които са служили на древния Одесос през 3-4 век след Христа. Ще ви стане ясно и защо надписът на един надгробен паметник  от епохата гласи: „Баните, виното, любовта, те съсипват тялото ни,  живота го правят: баните, виното, любовта.“

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.