fbpx
 

Римска кухня и викингски фолклор на фестивала Орел на Дунав

За 14-та поредна година любителите на историческите фестивали, възстановки и оживялото минало могат да се насладят на над 250 участници от 10 групи от България, Италия, Румъния и Украйна край Свищов. „Орел на Дунав“ ще започне на 8-ми юни и ще продължи до 10-ти, а основното място на провеждане е античният град Нове, който се намира само на 4 километра от центъра на Свищов. На 8-ми между 10 и 14 часа зрителите ще могат да премерят сили в антични спортни игри.

От 16 часа в Стопанската академия в Свищов проф. Николай Овчаров ще изнесе лекция древното наследство на страната ни и неговото опазване. Ще бъде представен и туристическият маршрут – „Римската граница на територията на България и Румъния“.  В 18.30 часа на 8-ми юни ще започне официалната церемония по откриване на фестивала в амфитеатър „Калето“. Тогава ще можете да се насладите на средиземноморски и сицилиански типични песни, както и на представление с викингски фолклор. Те ще бъдат представени от укринците от Бурдони Черна, като рециталът е своеобразна почит към готския владетел Теодорих Велики, управлявал в Нове.

Церемонията ще продължи с връчване на приза Орел на Дунава на проф. Овчаров за опазване на българското наследство и с трагедията на Еврипид „Троянки“.  В събота, 9-ти юни римският походен лагер ще бъде отворен за посетители. Сутринта можете да научите повече за занаятите, практикувани по времето на Римската империя. Както и да се сдобиете с нови познанията за римската кухня от готвача Лео Бианки.

Първата двойка, която ще сключи истински брак според автентичния свобтен ритуал, типичен за древен Рим, можете да видите от 16 часа. След това са предвидени редица състезания между различните групи за исторически възстановки, както и надпревари за публиката. Предвидено е и второ представяне на викингския и келтски фолоклор.

Безспорно най-очакваното от публиката събитие – голямата историческа възстановка – ще започне от 19 часа. Тогава можете да станете свидетел на битката на император Траян с даките, реално провела се през 104 година. Военната мощ на империята и на даките ще бъде представена от 200 бойци. В неделя, 10-ти юни фестивалът ще приключи с парад на участниците по улиците на Свищов.

Сподели статията
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.