fbpx
 

Римската гробница в Силистра смайва с цветни стенописи

Една от най-малко познатите римски гробници в България, макар и незаслужено, е Римската гробница в Силистра. Причината за този факт е прозаична – достъпът до забележителността е силно ограничен, за да бъдат запазени непокътнати за поколенията цветните стенописи на могилата, които са пощадени от времето вече 17 века. Въпреки това при интерес, гробницата може да бъде посетена, при това на изключително достъпната цена от 10 лева на посетител, но за целта е необходимо специално разрешение от Министерство на културата. Визитите стават само по предварителна заявка и при минимум 5 посетители. Снимките в нея са забранени, но можете да разгледате подробно детайлите от римската гробница на плакати, изложени пред самата могила.

Roman tomb Silistra

На това древно място, почитателите на културно-историческия туризъм ще имат възможност да се запознаят с любопитната история, свързана с Гробницата. Счита се, че тя е изградена, за да бъде последен дом на римски аристократ по времето на император Константин, но никога не е използвана. Гробницата впечатлява с богатата си украса, тъй като е почти изцяло покрита със стенописи. Освен това е изрисувана с ловни сцени и с цветни растителни, животински и геометрични мотиви. Сред най-впечатляващите стенописи са тези на господарите, които вероятно са поръчали гробницата и на техните слуги, които поне като изображения е трябвало да ги придружат в отвъдния живот.

Последния дом на римски магистрат е изцяло изрисуван с ритуални сцени

Roman tomb Silistra

Основната сцена представлява своеобразна процесия на прислужници и прислужнички, които носят елементи на костюма и тоалетни принадлежности и се отправят към господарската двойка. Господарят е изобразен в цял ръст, облечен в костюм на знатен римски пълководец – магистрат. Предполага се, че е бил патриций. В ръката си държи императорска грамота – кодицил. До него е знатната му съпруга.

Roman tomb Silistra

Заради украсата на гробницата се предполага, че собственикът, който я е поръчал е езичник, но при изографисването вече се долавят и елементи от налагащата се нова вяра в империята – християнството. Предполага се, че художникът, който така майсторски е изписал гробницата е бил от Източните провинции на Римската империя, вероятно от Египет или Сирия.

Roman tomb Silistra

Гробницата е с височина 2,30 метра, дължина 3,30 метра и ширина 2,60 метра. Изградена е от полуобработени камъни, споени с розов хоросан, а сводът ѝ е запълнен с тухли. След откриването ѝ през 1942 година над нея е построена сграда, която да я запази непокътната за поколенията. Самата гробница никога не е използвана по предназначение, като се вярва, че собственикът ѝ е избягал от древна Силистра по време на нашествието на готите в края на 4-ти век. Гробницата е включена в списъка на паметниците на културата с национално значение.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.