fbpx
 

Римската гробница в Силистра е от 4 век

Уникална Римска гробница от 4-ти век може да бъде видяна в Силистра. Архитектурният паметник от епохата на император Константин впечатлява с богатата си украса. Стените на гробницата са изрисувани с ловни сцени и с цветни растителни, животински и геометрични мотиви. Сред най-впечатляващите стенописи са тези на господарите, които вероятно са поръчали гробницата и на техните слуги.

Roman tomb Silistra

Господарят е изобразен в цял ръст,  облечен в костюм на знатен римски пълководец – магистрат. Предполага се, че е бил патриций. В ръката си държи  императорска грамота – кодицил. До него е знатната му съпруга, а от двете страни към тях са насочени прислужници, които поднасят съдове и пособия за ритуално измиване, тоалета и елементите на костюма на господаря – магистрат.

Roman tomb Silistra

Заради украсата на гробницата се предполага, че собственикът, който я е поръчал е езичник, но при изографисването вече се долавят и елементи от налагащата се нова вяра в империята – Християнството. Предполага се, че художникът, който така майсторски е изписал гробницата е бил от Източните провинции на Римската империя, вероятно от Египет или Сирия.

Roman tomb Silistra

Гробницата е с височина 2,30 метра, дължина 3,30 метра и ширина 2,60 метра. Изградена е от полуобработени камъни, споени с розов хоросан, а сводът й е запълнен с тухли. След откриването й през 1942 година над нея е построена сграда, която да я запази непокътната за поколенията. Самата гробница никога не е използвана по предназначение, като се вярва, че собственикът й е избягал от древна Силистра по време на нашествието на готите  в края на 4-ти век.

Roman tomb Silistra

Гробницата може да бъде посетена по предварителна заявка. Входният билет струва 10 лв.

И ако докато сте в Силистра търсите и място за отсядане, ние ви препоръчваме петзведният хотел „Дръстър“, от който се разкриват невероятни гледки към река Дунав и залезите над сините му води. През зимата пространството пред хотела е любимо място на пеликаните, с които е известен биосферния резерват „Сребърна“. Така че можете да се насладите на птиците на една ръка разстояние.

hotel druster silistra

Самият хотел също ще ви очарова с вкусната храна, която предлага, просторните стаи и двата наистина огромни басейна, в които можете да се забавлявате през топлите летни дни. В ресторанта към хотела се предлагат прясна риба от река Дунав и традиционни български ястия, но с модерен туист. Искрено ви препоръчваме агнешко, приготвено върху дъб. Изборът от български вина, сред които и сортове, типични за региона, също е богат. От хотела директно се излиза в крайречния парк на Силистра, който е сред най-красивите в страната.

hotel druster silistra
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.