fbpx
 

Започва Фестивала на розата в Казанлък

На 10 май официално ще бъде открит Фестивалът на розата в Казанлък. Честванията на царицата на цветята, от която се произвежда и едно от най-скъпите етерични масла в света, ще продължи до 9 юни. На 10 май в Музея на розата ще можете да научите повече за историята и традициите, свързани с българската маслодайна роза. Тогава започва и планинското велосъстезание и маратон „Спици и бодли“.

Kazanlak roses

На 17 май ще бъде избрана и най-красивата девойка на Казанлък, която през следващата година ще представлява града и ще бъде обявена за Царица Роза. На 18 и 19 май ще се проведе танцов конкурс. На 23 май се откриват традицонната улица на занаятите, която ще е отворена до 2 юни и изложбата „Магия на розата“.

Kazanlak roses

През петъчните, съботните и неделни дни на май и юни можете да присъствате и на ритуали по розобер. На 24 май ще се проведе първият от тях край село Розово. На 25 май е ритуалът край село Ръжена, на 26 май отново край Розово, на 1 юни край село Копринка, на 2 юни край Казанлък, а на 8 и 9 юни край село Ясеново.

На 24 май в Казанлък са предвидени и празнични паради и шествия, мажоретен фестивал и празничен концерт на формация „Петте сезона“. На 25 май започна национален конкурс за индивидуални изпълнители. Тогава ще се проведе и открит турнир по лека атлетика и изложба на снимки от предходни издания на фестивала в Етнографския комплекс. От 11 часа там  можете да проследите и ритуала по розоварене. Същият ще бъде повторен на 26 май, 2, 8 и 9 юни.

На 27 май ще бъде открита изложба, посветена на розата в библиотека „Искра“. От 28 май до 2 юни ще можете да си закупите цветя от специализирания базар в Розариума на Казанлък. От 30 май до 2 юни ще се проведе фестивалът на балканската култура и кулинария „Казанлък-мези“.

Kazanlak roses

С балон можете да полетите над Розовата долина на 31 май, когато Казанлък чества и своя градски празник. За удоволствието е нужно предварително записване и то ще се извършва по график. В същия ден ще можете да присъствате на изложение на парфюми и етерични масла и да вземете участие в научна конференция, посветена на темата. От 17 часа в центъра на града ще дефилират международни фолклорни състави, които след това ще представят традиционна музика и танци.

Kazanlak roses

За празника са предвидени още модно ревю и международен зумба маратон. От 20.30 часа на площад „Севтополис“ официално ще бъде коронована и новата Царица Роза. На 1 и 2 юни в Казанлък ще се проведе винено изложение. По повод деня на децата 1 юни ще бъде проведен открит турнир по шах за деца и празничен спектакъл.

Kazanlak roses

В същия ден ще можете да си направите и свой собствен аромат парфюм. Предвидени са още фотопленер, снимки с новата Царица Роза, награждаване на победителите в регионалния детски конкурс за рисунка, продължение на международния фолклорен фестивал, изложба с конкурсен характер на традиционен български хляб и други гозби и празничен концерт. На 2 юни Фестивалът на розата ще бъде официално закрит, но мероприятия са предвидени и за следващия уикенд.

Kazanlak roses
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.