fbpx
 

До Гватемала за дегустации на ром

Ако сте фен на „пиратското“ моряшко питие рома и искате да опитате едни от най-добрите представители на тази алкохолна напитка в страната, в която са родени и отлежали, тогава ви препоръчваме пътешествие до Гватемала при първа възможност. Въпреки, че страната в Централна Америка не е световна сила в производството на спиртни напитки, дори експертите са категорични, че никой на планетата не прави по-добър ром от „Закапа“ в Гватемала.

rum guatemalaНо дори и да си вземете „обикновен“ ром местно производство от магазина ще се влюбите във вкуса. А и в цената, защото в супермаркетите на страната за всяка година отлежаване плащате по долара. Тоест 1-литрова бутилка с 8-годишен отлежал ром струма 8 долара, за 12-годишен плащате около 12 долара, а за 23 годишния – 23 долара. В България напитките естествено пристигат значително по-скъпи, предвид разстоянието, така че бутилка от 23-годишен отлежал ром с марката Закапа струва близо 100 лева. А по-младите му събратя не се предлагат въобще.

rum guatemalaДва метода за отлежаване

Когато купувате ром трябва да имате предвид, че има две технологии за отлежаване на питието – anejo (анейхо) и solera (солера). В първият случай питието стои посочените на етикета години в една бъчва. Във втория, който се използва и при направата на прочутия „Закапа“ се залага на метода “солера” за фракционно смесване. Използват се различни видове бъчви, в които ромът отлежава последователно – дъбови, овъглени дъбови, шери бъчви, като те никога не се изпразват докрай, така че ароматите на ром с различни възрасти и качества се смесва и образува един наистина елегантен и уникален бленд.

rum guatemalaСнимат Междузвездни войни край дестилерията на Закапа

Според експертите една от тайните в производството е климатът на Гватемала и богатата вулканична почва, които правят условията за отглеждане на захарна тръстика перфектни. Растението се събира на ръка като се ползва специален вид мачете, създадено специално за целта, противно на световната тенденция за механизиране на производството. Най-добрият гватемалски ром отлежава на 2300 метра надморска височина. Панорамата край дестилерията за ром е толкова внушителна и красива, че е избрана и за снимките на епизода “Империята отвръща на удара” от сагата “Междузвездни войни”.

rum guatemalaЗалагат на мед от захарна тръстика

Повечето ромове използват за основа меласа – тъмен, плътен страничен продукт от производството на захар, който естествено е и по-евтин. Гватемалците залагат на концентриран сироп от първото пресоване на захарната тръстика. Това прави рома по-сладък, но и по-приятен и деликатен на вкус. Следва ферментация, при която се използват уникални дрожди, извлечени от ананас. Процесът продължава с дестилация и транспортиране на рома до място на 2300 метра надморска височина, където питието отлежава по метода „солера“. Отлежаването на висока надморска височина прави процесът на стареене е много по-нежен, а постоянните по-ниски температури и по-ниското атмосферно налягане улесняват естествения молекулярен обмен.

rum guatemalaКрайният резултат е ром с цвят на махагон и нотки на ванилия, тютюн, сушени плодове, лешник и кафе,с чието качество Гватемала също е известна. Неслучайно „Закапа“ печели с продуктите си място в Залата на славата на Международния фестивал на ром, както и редица първи награди на световни изложения.

rum guatemalaЗапазена марка на рома са и ръчно изтъкани от палмови листа пръстени около гърлото на бутилката, а понякога и подложки за чаши. Традицията за изработка на всякакви изделия от сушени палмови листа в Гватемала датира още от епохата на маите. Чрез тях не само се акцентира върху културата и традициите на страната-производител, но има и социален ефект, тъй като осигурява работа и за жените в страната, които по-трудно намират препитание.

rum guatemalaИзползват го и вместо лекарство

Както местните се шегуват – няма по-полезно питие от рома с марка Закапа, тъй като е разработен от лекар. Алехандро Бургалета се занимава с дестилацията и стабилизирането на своя ром дълго време, преди да го пусне на пазара през 1976 г., по случай стогодишнината от основаването на град Закапа в Източна Гватемала. Останалото е история, при това от най-успешните.

rum guatemalaНаричат го “убиец на дяволи” и “кръвта на адмирал Нелсън”

Въпреки, че първоначално ромът бил известен като питието на моряците и пиратите, дамите днес се наслаждават на напитката както чиста, така и в различни коктейлни комбинации. Наричат рома още “убиец на дяволи” заради силния му и огнен вкус. Първите му и най-големи почитатели са морските вълци, а след написването на “Островът на съкровищата” от Робърт Луис Стивънсън се превръща и в емблема на пиратите.. От 1655 г., когато Великобритания превзема Ямайка до 31 юли 1970 г. британските моряци получавали дневна дажба от ром като част от заплащането си. Така напитката от захарна меласа заменила раздаваните количества френско бренди преди това.

rum guatemalaСпоред легендата след битката при Трафалгар британците решили да транспортират загиналият адмирал Нелсън, за да консервират тялото му в бъчва с ром. При пристигане обаче се оказало, че питието магически е изчезнало от бурето, тъй като моряците пробили дупка, източили и изпили алкохола. И досега “кръвта на Нелсън” се използва като синоним на ром. Историята е оспорвана, но пък терминът е в обращение и до днес.

rum guatemalaХристофор Колумб е замесен в успеха на рома

Друга история замесва и откривателя Христофор Колумб в успеха за налагане на рома като предпочитано питие. Просто в края 15 век той първи внесъл захарна тръстика на Карибите. Първоначално ромът задължително бил с тъмен цвят и тежък остър вкус. Минималното алкохолно съдържание в предвидения за моряците ром бил поне 57 градуса – колкото било нужно, за да се тества силата му чрез тест за запалване с барут. Първоначално моряците го пиели чист или с малко лимонов сок, но адмирал Едуард Върнър, загрижен за здравето и поведението на подчинените му моряци, “изобретил” грога – като просто разреждали силното питие с топла или гореща вода.

rum guatemala

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.