fbpx
 

В Русе правят фестивал на тортата Гараш

Първият фестивал на сладкото изкушение – тортата Гараш, ще се проведе на 17 септември в Русе. Именно в българския град е измислена и рецептата за прочутия десерт от сладкария от Австро-Унгарската империя Коста Гараш, чието име и до днес носи тортата. По време на фестивала любители ще могат да премерят сили кой прави най-вкусната торта гараш. Конкурсът започва от 10.30 часа на 17 септември пред Доходното здание, а най-сполучливата торта ще бъде отличена от председателя на журито шеф Ради Стамболов – шоколатиерът, измислил първия сладолед Гараш.

През целия ден на площада пред Съдебната палата ще бъдат разположени шатри с хладилни витрини на местни производители на сладкарска продукция. Посетителите ще имат възможност да опитат не само познатата в цял свят торта Гараш, но и различни сладки и солени изкушения. На специално изграден кулинарен модул ще се правят шоколадови демонстрации от шеф Ради Стамболов, шеф Виолина Маринова – лице от популярно тв шоу, и шеф Ивайло Димитров – главен готвач в известен русенски ресторант.

Предвидени са и съпътстващи събития, които ще обогатят програмата в дните преди фестивала. На 15 септември джаз концерт ще изнесат възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ на площад „Свобода“. На 16 септември от 20 ч. пред Държавната опера ще бъде представен на открито спектакълът „Кармен“.

На 17 септември децата ще могат да се включат в приключенската игра „Лабиринтът“ и да гледат постановката на Държавен куклен театър – Русе „Зеленчуци, който не яде или Чудните готвачи“. „Кантата за кафето“ от Й. С. Бах ще направи своята премиера от 10:30 ч. на площада пред Операта. За любителите на интересни русенски факти са предвидени две безплатни туристически опознавателни обиколки из централната част на града, както и Treasure hunt – туристически маршрут под формата на игра, организиран от Сдружение „Градоред“. Кулминация на празника е концертът на Любо Киров на откритата сцена на площад „Свобода“ от 19 ч. След него русенци ще могат да видят и LED шоуто на Театър „Маска“.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.