fbpx
 

Света Петка лекува в Чепърлянския манастир

Присънила се на Андрей Монов и му поръчала да изгради обителта върху по-старо светилище

Ако търсите място за еднодневна разходка в близост до София, имате нужда да се помолите в тишина и спокойствие или да измолите личното си чудо от Бога, то тогава Чепърлянският манастир „Света Петка“ е много добър избор за вас. Обителта се намира на брега на река Нишава, на 2 километра от едноименното село Чепърлянци. От него можете да стигнете до манастира по черен път. Другият вариант е първо да посетите близкият Разбоишки манастир и после по пътя на железопътната линия да стигнете и до Чепърлянският. Този път обаче е значително по-дълъг. Който и маршрут да изберете, веднага щом прекрачите прага на обителта ще почувствате и специалната енергия на мястото. Кратък разговор с мирянина Богдан или Боби както го наричат познатите му, ще ви убеди, че вероятно не сте попаднали случайно там.

 

 

Чепърлянският манастир е издигнат върху старо светилище, а мястото било почитано от местните от незапомнени времена и дори когато върху земята не останал камък върху камък в региона наричали местността „Църквището“. Именно на това място поискала Света Петка да бъде изграден манастир. Тя се явила в съня на Андрей Манов от близкото село Липинци през 1920 година. Мъжът бил светски човек, в разцвета на силите си, на 38 години, женен с две деца и си имал други грижи на главата, затова първо пренебрегнал съня си. Света Петка обаче му се явява наново на сън и казва, че ако не последва заръката й за Андрей и близките му ще последват беди. Той обаче и тогава не се вслушва в думите на светицата.

В резултат умират 50 животни от стадото му, но Монов инатливо решава, че бедата няма връзка със заръката на светицата. Тогава Света Петка му се явява за трети път насън и заявява, че ще отнеме жената и децата му, ако не я послуша. Андрей не повярвал. Но скоро почива жена му, която била здрава и не боледувала от нищо, а после и големият му син, едва на 14 години. Чак тогава Андрей Монов повярвал в силата на светицата и за да спаси малкия си син – още бебе, го дал за отглеждане на бай Станко от Чепърлянци – селото, край което днес е изграден манастира. Така спасил детето, но за да се сбъдне предсказаното от Света Петка, умрял конят му.

След всички тези беди Монов решил, че трябва да изгради манастира, въпреки че нямал идея как точно ще се случи това. Започнал да разчиства мястото, посочено му от Света Петка и открил руините на раннохристиянско светилище-оброчище, както и две византийски погребални плочи от 6-ти и 7-ми век, които могат да бъдат видени днес от посетителите на Чепърлянския манастир.

 

След като разчистил терена Монов се зачудил откъде да вземе камъни за градежа, тъй като в местността нямало такива. Тогава Света Петка отново му се присънила и му казала да не бере грижа, че камъните сами ще дойдат. Андрей доста се усъмнил. Но няколко дни след новия му пророчески сън се излял невиждан потоп от дъжд, а на сутринта мястото, което днес е двор на манастира било пълно със скали, свлекли се от околните баири. Никой в селото не бил виждал такова чудо.

 

Така лека-полека Монов изградил църквата, камбанарията и офицерската стая. Преди да бъде осветен манастира обаче Андрей сънувал отново Света Петка, която му казала да се поклони на Божи гроб и през 1933 г. бившият светски и невярващ човек става хаджия, като с това придобива и пророчески дарби. И според внушения свише отива да поиска от дядо Мито, който имал нива, която днес е в пределите на манастира, но тогава била в съседство на новопостроената сграда, да дари земята си за обителта. Човекът, чиято прехрана идвала от нивата, отказал. Андрей Монов му разказал собствените си перипетии и обяснил, че с отказа си се излага на опасност и на гнева на светицата, но селянинът бил категоричен, че няма да дари нивата си на манастира. Но след два месеца постепенно започнал да губи зрението си, впоследствие ослепял напълно. Повярвал в силата на Света Петка и дарил нивата на манастира.

 

Половин година по-късно Андрей сънувал, че трябва да повика дядо Мито да преспи две седмици в манастира. Този път старецът се отзовал и след като изминали 14-те дни зрението му чудодейно се възвърнало. Света Петка се почита като светица, която помага на незрящите да прогледнат, а на безплодните да заченат. И до днес в манастира се случват чудеса, за тези, които се молят с истинска вяра в сърцата, категоричен е Богдан, който се грижи за манастира.

През 1937 години манастирът „Света Петка“ е осветен, а Монов, който само до преди години бил светски човек без никаква мисъл да отдаде живота си на вярата, се замонашил и останал в Чепърлянския манастир до смъртта си през 1969 г. Интересна е и съдбата на Богдан, който вече близо 50 години се грижи за манастира без да е ръкоположен свещенник и въпреки че попада в Чепърлянския манастир напълно случайно, без първоначално да е изкушен от вярата и Бога. Но ако искате да научите личната му история, която е не по-малко интересна от тази на Андрей Монов, трябва да посетите „Света Петка“, за да ви я разкаже той.

Съдържанието е изготвено по проект на Министерство на туризма.

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.