fbpx
 

Света Петка Българска заръчала да се изгради Чепърлинския манастир

Че Чепърлинският манастир е свято място ще почувствате веднага щом прекрачите през портата и влезете зад оградите му. Първото впечатление от мястото е, че е обгрижвано с любов. Оказва се, че през последните 50 години за манастира се грижи неръкоположен свещеник, а мирянина Богдан или Боби както му казват хората, които го познават от по-отдавна. Веднага след като разгледате църквата, оброчните византийски плочи и камбанарията Богдан ще ви покани на раздумка пред кутия с шоколадови бонбони. И ако имате време, сърце и уши да слушате ще научите не само историята на манастира и историята на Богдан, но и собствения си вътрешен глас.

Cheparlinski monasteryВсичко започва през 1918 г. когато на Андрей Монов, чиито гроб и днес е в пределите на светата обител, на сън му се явява Света Петка Българска и му заръчва да построи манастир в местността, позната на местните като Църквището. Андрей, тогава едва 38-годишен светски човек, живеещ в съседното село Липинци, махва с лека ръка и отминава заръката. Света Петка обаче му се присънва още веднъж и му казва същото. Той отново я пренебрегва. Умират му 50 животни. На третия път Света Петка се явява в съня на Андрей Монов и го предупреждава, че ако не я послуша и този път ще отнеме и тримата члена на семейството му – съпругата му и двамата му сина. Той обаче не повярвал. Така само след няколко дни си отишла жена му, която била здрава и не боледува от нищо, а после и големият му, 14-годишен син. Чак тогава Андрей Монов повярвал в съня си, изплашил се от силата на Света Петка и за да спаси малкият си син, който още бил пеленаче го харизал на бай Станко от Чепърлянци – селото, край което днес е изграден манастира. Така спасил детето, но за да се сбъдне предсказаното от Света Петка, умрял конят му.

Cheparlinski monasteryАндрей Монов тогава решил да запретне ръкави и да разчисти мястото, на което светицата му заръчала в съня му да изгради манастир. Още докато тръгва да разчиства мястото за градежа открива руините на старо светилище. И там започва да строи новият храм. По време на работата си намира и две византийски погребални плочи от 6 и 7-ми век.

Първоначално Монов бил притеснен откъде ще намери камъни за градежа, тъй като наблизо нямало такива. Тогава Света Петка отново му се присънила и му казала да не бере грижа, че камъните сами ще дойдат. Андрей доста се усъмнил. Но няколко дни след новия му пророчески сън се излял невиждан потоп от дъжд, а на сутринта мястото, което днес е двор на манастира било пълно със скали, свлекли се от околните баири. Никой в селото не бил виждал такова чудо.

Cheparlinski monasteryПостепенно Андрей изградил църквата, а впоследствие камбанарията и офицерската стая. Андрей Монов сънувал после, че трябва да се поклони и на Божи гроб и да стане хаджия. И през 1933 година година успява да я изпълни. След което придобива и пророчески данни. Така му се явява свише, че трябва да измоли от дядо Мито, който имал нива, която днес е в пределите на манастира да дари земята си на светата обител. И му разказал собствените си беди, когато не изпълнил заръките на Света Петка. Дядото обаче въпреки това отказал. Но след два месеца постепенно започнал да губи зрението си, ослепял и разбрал, че наистина трябва да дари земята си. Половин година по-късно дядо Андрей сънувал, че трябва да повика дядо Мито да преспи две седмици в манастира. Този път старецът се отзовал и след като изминали 14-те дни зрението му чудодейно се възвърнало.

За да стигнете до Чепърлинския манастир можете да изберете два варианта. И в двата случая минавате от София през Костинброд към Годеч. Оттам продължавате според това как предпочитате да отидете до манастира. Можете да го направите с кола по черен път през село Чепърлинци. Или да отидете пеша. Ако тръгнете от село Разбоище и минете покрай Разбоишкия манастир ще ви отнеме около час и 10 минути, а от село Беренде пътят е около 2 часа. 

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.