fbpx
 

Музеят на солта в Поморие разказва историята на бялото злато

Историята на добива на сол , която в древността е наричана бяло злато заради скъпата си стойност, разказва Музеят на солта в Поморие. Именно заради производството на сол и търговията с нея се предполага, че е създаден Анхиало, както е древното име на днешния крайморски град. Предполага се, че подправката се е добивала от естествени солни полета още от 5 век преди Христа насам. Това били плитчини от който в горещите и сухи лета се изпарявала водата и по натурален начин се образувала солта.

В музея ще ви покажат и древната анхиалска технология, по която до днес на място произвеждат сол, чиито кристали можете да видите, пипнете и помиришете на място. Инструментите за произодство, мерене и обработване са най-различни, но всички са направени от дърво, тъй като за разлика от желязото то не корозира при допира си със солта. За да достигнат до ръчната работа по прибиране на солта обаче първо водата от соленото Поморийско езеро преминава през различни басейни по изградени канали.

По този начин тя се освобождава от излишните химични примеси и метали. Затова и за разлика от друга сол морската няма никаква горчивина при опитване, обясняват на туристите в музея. Бялото злато е играло изключителна роля за съдбата на Поморие не само през древността, когато направила града богат, но и по време на Османското робство. Жителите на Поморие доставяли висококачествена сол на султана и затова се ползвали с редица привилегии и били освободени от високите данъци, които плащали робите.

Освен с бялото си злато Поморие се гордее и с черното си такова – лечебната поморийска кал. Точно до Музея на солта всеки желаещ може да се намаже и да постои с нея напълно безплатно. Доказано е, че поморийската кал влияе благотворно на 94 болести, като лекува дори безплодие. От нея обаче не могат да се възползват хора със сърдечни проблеми.  А останалите трябва да стоят намазани с черното злато максимум 15 минути, веднъж на ден. Поморие се гордее и с течното си злато – виното и ракията, произвеждани в региона, благодарение на многото лозови масиви.

През лятото от 15-ти юни до 15-ти септември можете да посетите музея всеки ден от понеделник до петък 8 до 18 часа. Както и в събота от 10 до 18 часа. През останалата част от годината, направеният с евросредства музей работи от понделеник до петък от 8 до 16 часа. Цената на билета за възрастни е 2 лева, а  за деца, ученици, студенти и хора в неравностойно положение 1 лев. Беседата за историята на производството на сол струва 3 лева, независимо от броя на хората, които я слушат.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.