Изкъпете се под водопада Самодивското пръскало

Само на 2 километра от Девин се намира невероятната екопътека Струилица- Калето-Лъката. С кола можете да стигнете до паркинга в началото. След това ви очаква приятен и лесен маршрут. Първоначално горската пътека просто се вие между дърветата. Следва разклонение вдясно, при което след кратко изкачване от около 30 минути стигате до струилишкия водопад наречен Самодивското пръскало.

samodivskoto praskalo waterfall

Водопадът се спуска отвесно по скалите от около 50 метра, а пръските образуват малко плитко вирче. По-смелите, могат да се съблекат по бански и да си изкъпят или просто да си направят снимка с дъгите, които се образуват при слънчево време във водите на водопада. Според легендата именно на това място самодиви танцували магическото си хоро, затова и водопадът е наречен Самодивското пръскало. След като приключите с горската баня или разходката до водопада, се връщате отново на основната екопътека.

samodivskoto praskalo waterfall

Още малко се движите покрай река Девинска и идва най-красивата част на екоприключението. Пътеката продължава в каньона над самата река, като се движите по дървени мостчета над бистрите речни води и камъни. И така докато пътят не ви изведе на обширна поляна. Това е местността Лъката, на която се е издигало в миналото средновековно селища. Още 800 метра изкачване ви предстои ако решите да стигнете и до крепостта Кавурско кале, чиито разцвет е бил през периода 6-9 век. Наблизо е и Мечешкият водопад.

samodivskoto praskalo waterfall

Край екопътеката има и рибарска зона, като обаче е разрешено да запазите от улова си максимум 10 пъстърви.  Има и подходящи места за пикник и барбекю, на които можете да хапнете или просто да си починете сред природата. Освен това са поставени и информационни табели, от които можете да прочетете какви растения, животни и земноводни можете да видите по време на разходката си. Сред тях са видра и дива коза, родопски силивряк, снежното кокиче и вълнестата камбанка.

samodivskoto praskalo waterfall

Общата дължина на цялата екопътека е 4 километра. Ако искате да се разхождате спокойно, да правите снимки и да се наслаждавате на околния пейзаж, отделете си 2-3 часа, за отиване и връщане. Регионът на Девин е богат и на куп други забележителности като пещерите Дяволското гърло, Ягодинската и Ухловица, скалните образования Каменния слон и Момата, етнографския и архитектурен резерват Широка Лъка, крепостта Беаднос.  Освен това градът е известен още от времето на митичния певец Орфей с лековитата си минерална вода. Докато сте в Девин не пропускайте и да опитате родопските специалитети като марудник, пататник, клин и още куп изкушения за небцето.

samodivskoto praskalo waterfall
Post Tags
Сподели статията
Автор

piggyschwainhen@gmail.com

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.