fbpx
 

Самоковският манастир празнува своя храмов празник

На 1-ви октомври Самоковският девически манастир „Покров Богородичен“ чества своя храмов празник. На този ден православната църква отбелязва Покров на Пресвета Богородица. Обителта е любима на българската легенда на музикалната сцена Лили Иванова и тя е известна като един от най-големите дарители на манастира. За да се уверите, че не случайно примата на българската естрада се чувства най-близо до Бога на това място, посетете манастира.

Девическата обител е основана през 1772 година от баба Фота от Самоков. Тогава тя решава да подари дома си на Рилския манастир и на това място основала девически манастир. Постепенно метохът се разрастнал, а в средата на 19-ти век в манастира живеели над 100 монахини и послушнички. Не по-малко интересни от историята на обителта са иконите в църквата на манастира.

Вярва се, че един от стенописите с Покровителна Богородица и дело на самия Захари Зограф. Със сигурност обаче има доказателства, че икони за църквата е рисувал брат му – Димитър Зограф. Смята се, че иконостаса, на който редом с образите на Исус Христос и Богородица с Младенеца са изобразени и първоучителите Св. Св. Кирил и Методий са дело на друг известен самоковски зограф – Христо Димитров. В църкватас е пазят и други икони, излязли изпод ръцете на самоковските майстори – на Свети Никола и на Св. Йоан Златоуст.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.