fbpx
 

Сандански празнува 4 дни след Великден

На четвъртия ден от Великден Сандански отбелязва своя празник на града. И тази година за честването от общината са предвидили богата програма. По-интересна обаче е легендата, заради която южният град празнува именно в първия четвъртък след Великден. Историята се разказва още от османско време.

Според нея местният управник Исмаил Бей забранил на християните в града да честват най-светлия си празник пред 19-ти век. Въпреки горещите молби той не отстъпил и забранил да се отбелязва по какъвто и да е начин Великден в града. Не помогнало дори застъпничеството от страна на майка му, която настоявала пред сина си да позволи празника

Турският управник дори наел охрана, за да е сигурен, че заповедта му се спазва. На Светлия Вторник обаче река Санданска Бистрица преляла и отнесла цялото имущество на непреклонния бей. Тогава майката на управника му заявила, че сполетялото ги нещастие е божие знамение и за да омилостиви Господ трябва да разрежи на християните да празнуват Великден.

Така един ден по-късно беят издал нова заповед – тържествата за Великден били разрешени. Така на християните било позволено да отбележат светлия празник, но на четвъртият ден след Великден. Оттогава и Сандански празнува своят градски празник именно тогава в църквата „Св.Св. Козма и Дамян“, старият манастир, в който според преданието те умолявали беят да им позволи да честват Великден.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.