fbpx
 

Конкурс за плашила в Етъра

До 30 април всички ентусиасти могат да участват в превърналия се в традиционен конкурс на Етнографски музей на открито „Етър“ за направата на бостански плашила. В състезанието могат да се включат както индивидуални участници, така и групи. Условието е всички плашила да са изработени от естествени материали като дърво, слама, глина, текстил или хартия. Освен това състезателите трябва да имат предвид, че след това творенията им ще бъдат изложени на открито, затова трябва да могат да устоят на различни климатични промени.

Бонус при оценяването ще има за тези, които максимално се придържат към представата за традиционните плашила, използвани за да гонят птиците от насажденията през 80-те години на миналия век. Творенията трябва и да са с човешки ръст. Плашилата ще се състезават в пет различни категории – за най-традиционно, най-смешно, най-артистично, най-страшно плашило и за цялостна композиция.

Отличниците ще получат предметни награди и диплом. Предвиждат се и специални награди. Плашилата могат да се изпращат на адрес Габрово 5309, ул „Ген. Дерожински” 144, Етнографски музей на открито „Етър”, за конкурс „Бостанско плашило”. Задължително е участниците да напишат имената и възрастта си. Награждаването на победителите ще е на 21 май в Етъра. Председателят на журито е представител на музея „Дом на хумора и сатирата”, а членове са двама музейни специалисти от ЕМО „Етър”.

Докато тече конкурсът в етнографския музей ще бъдат организирани ателиета за направата на плашила по предварителна заявка. От Етъра предлагат и абонаметни карти „Майсторете ръчички“. Те дават право на всяко дете да участва в 9 различни работилници. Цената на картата е 6 лева. Картата дава право и на отстъпка от 40% за входната такса в Етъра за детето и неговите родители. Все още могат да бъдат посетени 4 работилници – за изработване на кукли, на Еньовски венец, на восъчни свещи и на фигури и накити от плъсти.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.