fbpx
 

Плашила и традиционни занаяти в Етъра

Една на пръв път необичайна комбинация се оказва изцяло успешна концепция в етнографския музей на открито Етър. Там наред с традицонни занаяти и типични възрожденски къщи от Грабровския край съжителстват десетки плашила.  Симпатичните страшилища, които ще видите по алеите на комплекса всъщност са направени по време на Националния конкурс за бостанско плашило в Етъра.

Той се провежда всяка пролет. Единственото условие за участниците е да подберат за творението си само естествени материали – слама, дърво, хартия, текстил, глина. В състезанието могат да се включат както индивидуални участници така и група, а конкурсните категории са пет – за най-традиционно, най-смешно, най-артистично, най-страшно плашило и за цялостна композиция.

Освен да си направите селфи със специалното плашило, предназначено за автопортрети, в Етъра можете да се запознаете с традиционния български бит по време на Възраждането и да си закупите предмети, направени по автентични техники. В близо 50-те обекта в музея на открито можете да си купити бижута, картини, дърворезби, кожени изделия, захарни петлета и други сладки изкушения, керамични съдове и какво ли още не.

Изграждането на уникалното място на 8 километра от Габрово започва през далечната 1962 г. Идеята е на ентусиаста и любител-художник Лазар Донев. Всъщност първата къща в архитектурния резерват е направена досущ като дядовата му такава. Официалното откриване не Етъра е на 7-ми септември през 1964 г. Днес там можете да разгледате планинската мандра, която се намира точно до сушилницата за сливи.

Да се запознаете с работата на тепавица, на която и днес се перат килими без вода, работилници за боядисване на шарени прежди, дърворезбарски цех, място за изографисване на икони, работилница за кожени изделия като колани и всичко нужно за оседлаване на коне, грънчарница, ателие за изработване на сребърни бижута, воденица.

Можете да пиете и кафе на жар с типични за региона ръчно направени сладки и солени изкушения. Освен това можете да видите как се такът черги и килими, как се правят музикални инструменти, да си купите нож с дръжка от еленови рога или ръчно направени звънци.

След останалите сгради се извисява часовниковата кула. В музея на открито можете да посетите и типична възрожденска габровска къща, както и кабинетът на създателят на Етъра Лазар Донков.

Не пропускайте и музейната експозиция от предмети, които са спечелили призовите места в конкурса на традиционния международен панаир на народните занаятите в Етъра.

Всяка година се избира една тема, по която се състезават участници от цял свят. Тя се избира измежду представените в етнографския музей занаяти. Условието е всеки от кандидатите да работи по традиционния начин без да използва модерни техники. През есента ще се състезават майстори на иконописта от цял свят.

Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.