fbpx
 

Плашила и традиционни занаяти в Етъра

Една на пръв път необичайна комбинация се оказва изцяло успешна концепция в етнографския музей на открито Етър. Там наред с традицонни занаяти и типични възрожденски къщи от Грабровския край съжителстват десетки плашила.  Симпатичните страшилища, които ще видите по алеите на комплекса всъщност са направени по време на Националния конкурс за бостанско плашило в Етъра.

Той се провежда всяка пролет. Единственото условие за участниците е да подберат за творението си само естествени материали – слама, дърво, хартия, текстил, глина. В състезанието могат да се включат както индивидуални участници така и група, а конкурсните категории са пет – за най-традиционно, най-смешно, най-артистично, най-страшно плашило и за цялостна композиция.

Освен да си направите селфи със специалното плашило, предназначено за автопортрети, в Етъра можете да се запознаете с традиционния български бит по време на Възраждането и да си закупите предмети, направени по автентични техники. В близо 50-те обекта в музея на открито можете да си купити бижута, картини, дърворезби, кожени изделия, захарни петлета и други сладки изкушения, керамични съдове и какво ли още не.

Изграждането на уникалното място на 8 километра от Габрово започва през далечната 1962 г. Идеята е на ентусиаста и любител-художник Лазар Донев. Всъщност първата къща в архитектурния резерват е направена досущ като дядовата му такава. Официалното откриване не Етъра е на 7-ми септември през 1964 г. Днес там можете да разгледате планинската мандра, която се намира точно до сушилницата за сливи.

Да се запознаете с работата на тепавица, на която и днес се перат килими без вода, работилници за боядисване на шарени прежди, дърворезбарски цех, място за изографисване на икони, работилница за кожени изделия като колани и всичко нужно за оседлаване на коне, грънчарница, ателие за изработване на сребърни бижута, воденица.

Можете да пиете и кафе на жар с типични за региона ръчно направени сладки и солени изкушения. Освен това можете да видите как се такът черги и килими, как се правят музикални инструменти, да си купите нож с дръжка от еленови рога или ръчно направени звънци.

След останалите сгради се извисява часовниковата кула. В музея на открито можете да посетите и типична възрожденска габровска къща, както и кабинетът на създателят на Етъра Лазар Донков.

Не пропускайте и музейната експозиция от предмети, които са спечелили призовите места в конкурса на традиционния международен панаир на народните занаятите в Етъра.

Всяка година се избира една тема, по която се състезават участници от цял свят. Тя се избира измежду представените в етнографския музей занаяти. Условието е всеки от кандидатите да работи по традиционния начин без да използва модерни техники. През есента ще се състезават майстори на иконописта от цял свят.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.