fbpx
 

Разкрийте тайните на ДНК и Патагония на Фестивалът на науката в София

Ако искате едновременно да разкриете тайните на ДНК, да посетите макар и мислено Патагония, да разберете колко наука има в една бутилка уиски и куп други интересни факти, не пропускайте да посетите Фестивалът на науката в София. Той ще се проведе от 11-ти до 14 май в София Тех парк. За това как Израел се е превърнал от пустиня в една от водещите старт ъп нации можете да научите в първия ден на събитието от нобеловият лауреат за химия професор Дан Шехтман. Началото на лекцията му е от 19 часа. Събитието е безплатно, но трябва да запазите пропуска си онлайн.

Ако искате да опитате дестилирано шотландско уиски от вече затворили дестилерии и да научите за научните тайни в бутилката, посетете дегустацията- лекция от 20:30 часа. Събитието е само за навършили пълнолетие, а входният билет струва 5 лева. На 12 май има предвидени 3 събития. От 17:30 пък учениците от 8-12 клас могат да присъстват на литературни диалози и да разберат от какви болести са страдали любимите им литературни герои. Събитието е безплатно, но трябва да си запазите пропуск онлай.

На 12-ти има и още две събития, насочени към по-възрастната аудитория, като билетът за всяко струва по 5 лева. Повече за информационните технологии и хранилищата на информация можете да научите от Тимандра Харкнес от 20:30 часа. От 19 часа е лекцита за гравитационните вълни като посланици на Вселената на проф. Алисия Синтес.

Програмата на фестивала за двата  дни през уикенда на 13-ти и 14-ти май е значително по-богата. Кои са най-вълнуващите микроорганизми и повече за  тях могат да научат децата от 1-ви до четвърти клас в 10 часа. Те могат да научат и повече за веселата страна на спорта от 11 часа с помощта на физичката Рут Пъркинс. По-големите пък могат да научат от 11:30 часа как да се предпазят от финансови измами онлайн.От 13 часа пък можете да научите как ни влияят цветовете. Събитията са безплатни, но трябва да си запазите пропуск онлай.

Има ли тъмна галактика, която съществува паралелно с Млечния път можете да разберете от 13 часа от д-р Владимир Божилов. Цената на входния билет е 5 лева. Толкова трябва да платите и ако изберете да разкриете част от тайните на хакерите в 13:30. Кои са извънземните места на Земята можете пък да научите напълно безплатно от 14:30 часа. В 15 часа можете да разберете повече за новите технологии в медицината, а в 16 – за и против убиването на животни като ловни трофеи.

Група учени ще развенчаят най-смешните митове в науката от 16 часа. В 16:30 ще ви убеди с историите си, че науката може да бъде и приключение д-р Петър Берон. В 17:30 ще се разказва за един друг свят – непознатата Пататгония. Повече за научната страна на хляба ще ви говори Ивайла Сопотенска по същото време. Къде  е конфликтната зона между наука и религия ще стане ясно от 19 часа. Последната лекция за деня е за вирусите пришълци от миналото от 20:30 часа.

Неделята отново ще започне със забавления за най-малките. От 10 часа те могат да се запознатя с любопитни факти от света на природата, а от 11:30 да готвят завързани за партьнор. Коя е енергията на бъдещето ще разберете от 11:30 часа, а точно в 12 започва ексклузивната прожекция на филма „Произход:Пътешествието на човечеството“. Повече за елементарните частици и вселената ще ви разкажат от 13:30 часа, а от 13 можете да разберете повече за фалшивите новини. В 13:30  часа ще научите защо трябва да се лекува пациентът, а не болестта. От 14:30 е предвидена приказка за химичните елементи, a от 15 –разказ за това какво представлялват джунглите и защо трябва да се изследват.

Да погледнете в бъдещето на преносимите електронни джаджи ще можете от 15 часа. Да преживеете набързо един ден от живота на учена ще имате шанс в 16 часа. В чудния свет на ДНК можете да се пренесете от 16:30 часа. По същото време можете да научите повече и за това дали са застрашени българските плажове на Черно море. От 18 часа ще се проведе националния етап от международния конкурс „Лаборатория за слава FameLab“ . То е и последното събитие в програмата на научния фестивал в София.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.