fbpx
 

Вижте оръжията на Ботев и Левски в Бургас през март

През целия март месец имате шанса да видите личните оръжия на едни от най-светлите личности на България в Бургас. От 1-ви до 31 март в Културен център „Морското казино“ ще можете да разгледате сабята на Христо Ботев, ножа на Васил Левски и войнишкия нож (тесак) на Захари Стоянов. Изложбата се организира по повод националния празник на страната ни 3 март, а входът за нея ще е напълно безплатен.

weapons Levski Botev

Откриването е предвидено за 18.00 часа на 1 март. Освен оръжия в експозицията, представена от Община Бургас и Националния Военноисторически музей, със съдействието на РИМ-Бургас, са събрани документи и художествени произведения, отразили последните, най-трудните крачки към Освобождението.

Сред оръжията, които ще можете да снимате са още сабите на Велчо Атанасов и Христо Иванов – Големия, пистолетите на Димитраки Петрович, Ильо Войвода и Панайот Хитов, мускета на Капитан дядо Никола. За събитията от времето на Руско-турската война от 1877-1878 г. ще „свидетелстват“ картини на художниците Верешчагин, Васнецов, Манизер, Поленов и други творци.

weapons Levski Botev
Автор

Обичам пътуването заради срещните с разлчини хора и култури, заради шанса да се докоснеш до други светове. А това може да се случи дори без да излизаш от границите на собствената си държава. На един фестивал можеш да пропътуваш хилядолетия и десетки граници без да напускаш мястото си. За мен пътуването е не само красиви гредки и древни монументи, но и хиляди човешки истории. Нека ги научим заедно.