fbpx
 

Търсят съкровища в Черно море с нов кораб

Нов модерен кораб ще търси съкровища под водите на Черно море. Плавателният съд ще бъде закупен от Центъра за подводна археология в Созопол. За доставката е обявен конкурс, а прогнозната стойност на кораба е около 375 000 лв. Той ще бъде ползван за подводна археология, а еднот изискванията е да може да оперира на минимум 12 морски мили от брега.

Корабът трябва да дава възможност с него да се извършват морски геофизични и хидрографски изследвания с потопяеми уреди, така че да може да се изследва дъното на Черно море за следи от отминали векове. Корабът трябва да подпомага водолазите и да им осигурява безопасно спускане под водата.

Според легендите на дъното на Черно море могат и да се открият тонове злато и сребро, потънали през различни периоди от историята. Сред тях са британският „Черен принц“, потънал по време на Кримската война, венецианска галера и казашка флотилия, грабила от манастирите по българското крайбрежие. Предполага се, ме под вълните на Черно море има поне 25 000 потънали кораба от различни периоди, но дълбочината, на която те се намират не е позволявала да бъдат проучени с наличното оборудване.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.