fbpx

Прилики и разлики между българските курорти и Тенерифе

Когато човек отива на почивка много често се пита дали да избере вече позната дестинация, която е харесал или да се гмурне в неизвестното и да предпочете непознат курорт с надеждата, че ще го изненада приятно. Затова и в новата рубрика на blog.kittbg.com ще ви предложим нашите сравнения между българските курорти и такива в чужбина. Започваме с Тенерифе, Канарските острови, Испания.

Плажовете

Всеки, който е свикнал да посещава българските плажове си представя дълга плажна пясъчна ивица и спокойно, топло море. По света обаче са малко курортите, които все вписват в тази картина. Вместо жълт, ситен пясък, често наричан и златен, плажовете на Тенерифе са покрити или с камъни или с черен, доста едър вулканичен пясък. Предимството на този пасъко, който по-скоро представлява малки камъчета, е че не се лепи по хавлията ви. За сметка на това лежането на него или каманите без шезлонг не е толкова приятна работа. Атлантическият океан пък, за разлика от Черно море, е много студен, а вълните му правят къпането много опасно. Но пък водите му са изключително чисти, а ако навлезете навътре с канамаран и издържите на люленето на кораба, можете дас е насладите на играта на делфини и китове.

Басейните

Басейни естествено има както на Тенерифе, така и в българските курорти. Почти всеки хотел и на двете места има собствен басейн, чадъри и щщшезлонги към него. И това естествено е включено в цената. В Тенерифе можете да изберете да събирате тен и край някой от водните центрове, които обаче за разлика от българските аквапаркове нямат пързалки и други водни съоръжения. С изключение на Сиан Парк, който пък опредлено е ако не най-добрият, поне един от най-добрите в Европа. Входът за него е около 3 пъти по-скъп, отколкото за българските аквапаркове. В останалите водни центрове с повече басейни и без пързалки, предимството е, че басейните са с океанска вода. Тя обаче не се затопля и наподобява градусите на Черно море през април и май.

Цените

Безспорно най-голямото предимство на Тенерифе са цените. Заради факта, че е безмитна зона, магазините в най-големият остров на Канарите ще ви предложи умопомрачително добри сделки. Съветваме ви да вземете на отиване за ваканцията си само най-необходимото, всичко останало можете да вземете изгодно на място. Освен това така няма да ви се наложи да плащате за свръхбагаж впоследствие. За сметка на евтините цени на стоките, ваканцията като нощувка и изхранване на Тенерифе излиза по-скъпо, отколкото в България. И докато кухнята, независимо какъв тип пакет на изхранване сте избрали е изключителна, хотелите са стари и по-нисък клас от българските.

Разположението

В България, колкото по-близо до морето притежаваш имот, толкова по-богат си. Докато на Тенерифе най-скъпи са апартаментите и къщите, които се намират на хълма над градовете, а не тези до вълните. По подобен начин стои въпросът и с хотелите, най-луксозните от тях са далеч от океана. Може би и поради факта, че там е имало свободни площи за построяване на по-богаташки нови къщи и хотели.

Атракциите

Безспорно най-голямата атракция на Тенерихфе е Лоро парк. Мястото е съчетание между аквариум, ботаническа и зоологическа градина. Освен уникарни растения, хиляди папагали, горили червена панда и още десетки видове от флората и фауната, там можете да се насладите на шоута на дресирани делфини, китове, косатки и папагали. В същото време от бита и традициите на коренното население гуанчинте, почти няма видими следи. Затова пък в България можете да се насладите на спа и културен туризъм и древни артефакти на стотици и хиляди години. След 10 часа в магазините на Тенерифе алкохол не можеш да си напазаруваш, дори и ако става въпрос за една бира. Докато в България това може да се случи денонощно. Ресторантите буквално гонят последните клиенти в края на работното им време в 23- 23:30 часа, у нас в заведенията като неписано правило чакат и последният клиент да си тръгне.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.