fbpx
 

По стъпките на Вазов до водопада Скакля

Само на час от София се намира един  от най-високите водопади в България Скакля. До него много лесно можете да стигнете, ако решите да паркирате автомобила си в село Заселе. Но ако решите да си направите приятна разходка ви препоръчваме да тръгнете пеша от град Бов.

Така ще можете да се насладите на чудните пейзажи покрай които минава пътя. Да се изкачите до върха на 120-метровия водопад ви е нужен около час спокойно ходене с време за снимки и наслаждаване на пейзажа.

Пътеката в Искърското дефиле е била любимо място за разходка и на патриарха на българската литература Иван Вазов. Именно наслаждавайки се на величествените гледки той пише разказа “ Дядо Йоцо гледа“.  В началото пътеката ще се насладите на водните каскади на реката и миниатюрната Козарска пещера.

Следва пътека сред дърветата до първия пад на водапада, места за панорамни гледки, а накрая и по-стръмен наклон. Част от пътеката е изградена със стъпала, направени още по времето на комунизма. Водопадът Скакля е четвъртият по височина в страната, а най-подходящото време за посещението му е след топенето на снеговете, когато е и най-пълноводен.

По което и време обаче да стигнете до водопада и да извървите пътеката както често го е правил Вазов, няма да съжалявате заради прекрасните гледки и на скалния венец при село Заселе. Интересна е и историята на село Бов. Според нея по времето на 4-я Кръстоносен поход през 13-ти век войските на българския цар Калоян заловили рицарите. И за да бъдат пощадени те били принудени да се заселят в Бов, а селото започнало да носи името на техния предводител маркиз Бов.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.