fbpx
 

Без пластмаса в ски зоната на Банско

Заведенията, които се намират в ски зоната на Банско от тази зима вече не работят с никакви пластмасови изделия. Пластмасовите бутилки са заменени със стъклени, чашите – с картонени. Сламките за еднократна употреба, от които скиорите посръбват, вече са от бамбук, а посудата за еднократна употреба като чинии, прибори и бъркалки вече е от изцяло биоразградими материали като картон дърво или хартия. През 2018 година в ски зоната са събрани и предадени за рециклиране 1,3 тона пластмасови изделия.

Новата екоинициатива е на концесионера на ски зоната акционерно дружество „Юлен“. Правилата са в сила от началото на този зимен сезон. Въпреки нововъведенията цените за крайните клиенти на храни и напитки остават непроменени. От концесионера подчертават, че от 2012 година насам боклукът в ски зоната се събира разделно, като това също е част от усилията на стопанина на пистата за опазване на природата.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.