fbpx
 

На ски в Турция

У нас съседната ни Турция е позната с летните си курорти, като добро място за шопинг и кулинарна дестинация. Изненадващо или не за мнозина, южната ни съседка има много какво да предложи и на любителите на зимните спортове.

Турските ски курорти разполагат с най-съвременните механизирани съоръжения, както и с най-различни възможности за настаняване – от изгодни до луксозни. И не без значение, в тях се предлагат естествено и любимите турски специалитети и качествени местни вина.

Ерджиес: На върха на Анадола

В централната част на Турция, на кратко разстояние с кола от световноизвестната Кападокия, се намира ски центърът Ерджиес в Кайсери. Там е и най-високият връх на регион Централен Анадол с височина 3916 метра. В курорта има изградени седалкови и кабинкови лифтове с двойни седалки, оборудван по международните стандарти. Капацитетът му е 26 750 души на час. Освен да се насладят на спускания, скиорите остават покорени от невероятните гледки къв планината Ерджиес, както и от неочакваните среди с растителност, която може да се срещне единствено в региона.

Екстра е близостта до Кападокия, която е само на час път с кола и заслужава да бъде посетена заради неземния си пейзаж от приказни комини, пещерни хотели и подземни градове.

Не бива да пропускате и да опитате прочутата пастърма от Кайсери, град известен и с друг кулинарен специалет – мантъ, нещо като мини пелмени по турски. Както и с местните вина, произведени от известния месет винен сорт грозде „емир“. Питиата вървят с местните сивни сирена „дивле обрук“ и „ниде мави“.

Паландьокен: Зимна наслада 6 месеца в годината

Подходящ за каране на ски шест месеца в годината, ски центърът Паландьокен е сгушен на 2100 метра над морското равнище в планинското село Башкьой, в източната турска провинция Ерзурум. Домакин на Световните зимни университетски игри през 2011 г. и зимния фестивал на Европейските младежки олимпийски игри през 2017 г., планината Паландьокен предлага осветени склонове за нощно каране на ски и най-дългата писта в Турция. Центърът е класиран в топ 20 от 41 ски курорта от Ню Йорк Таймс и разполага с 22 писти. Те позволяват лесно каране на ски, заедно с пет седалкови и кабинкови лифта, обслужващи пистите. Паландьокен е идеален за алпийски дисциплини, сноуборд, ски и големи слаломни дисциплини.

В близост можете да посетите един от най-високите водопади в света Тортум, както и приказните комини на Нарман и Испир Йедигьолер.

Непременно опитайте специалитета „джаа кебап“ – истински деликатес, направен от подправено месо, изпечено на шишове в огън на дърва.

Саръкамъш : Най-източният връх на Турция

Карс, последната станция на известния Източен експрес на Турция след Ерзурум, е една от най-интригуващите зимни дестинации в страната. Ски курортът с надморска височина от 2100-2634 метра в планината Чамурлу, има същото качество на снега като световноизвестните Алпи. Скиорите могат да ползват два лифта. Първият е с капацитет 1800 души на час и е с дължина 1435 метра, а вторият – с капацитет 800 души на час и е с дължина 2250 метра. Курортът предлага седем ски писти с красива гледка към жълти борови дървета.

В близост можете да посетите древния град Ани, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, и езерото Чълдър, където теглени от коне шейни се плъзгат по замръзнали води.

Непременно опитайте възхитителна печена гъска в карски стил, местни сирена като „карс кашар“ и „груйере“, както и традиционни местни вина от сортовете „ йокюзгьозю“ и „бооазкере“.

Улудаа: Белият връх на Бурса

Ски курортът е разположен югозападно от Бурса и е сред най-популярните курорти в Турция поради близостта си до Истанбул. Ски зоната в подножието на Улудаа, най-високата планина в Западен Анадол и е с височина 1750-2543 метра. Ски центърът е с 13 различни писти, предлага ски оборудване под наем и уроци от професионални инструктори. Освен това ски курортът разполага с писти за хели-ски, сноуборд, кънки на лед и снежен велосипедизъм.

В близост до него можете да посетите старата османска столица Бурса, която е лесно достъпна чрез кабинков лифт. Препоръчваме ви да не пропускате да посетите Коза Хан и джамията Улу.

Бурса е известна и с Искендер кебап, местен деликатес – порция месо от дюнер, поставена върху нарязана пита хляб, придружена от доматено пюре и кисело мляко и залят със специално масло. Гарантираме ви, че ще си оближете пръстите.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.