fbpx
 

Да спиш на пода в корейска традиционна къща

Няма по-здрав и сладък сън от този в традиционна корейска къща, в който спиш върху матрака, сложен директно на топлия под. А под главата ти за приказните мечтания през нощта допринася възглавница, напълнена със зърна от елда. Именно на подобно удоволствие успяхме да се насладим в Института за традиционна корейска култура Jeonggangwon край олимпийската зимна столица Пьонгчанг.

Korea

Традиционната картина на стаята се допълваше от хартиените стени и прозорци, както и от „резето“, което всъщност представляваше метална кука, която се пъхаше под ъгъл в закачена на вратата халка, така че да спре нежеланите гости. Дървените рамки на прозорците ни позволиха да ги приплъзнем настрани рано сутрин и да се насладим на гледката – зелени хълмове, дървен дом, каци с наредено за ферментация кимчи, цветна градина и дори течащ водопад. И това дори без да ставаш от леглото. Какво повече му трябва на един турист?

Korea

Всъщност комплексът освен настаняване в традиционен дървен дом с типична архитектура ни даде възможност и да разгледаме миниетнографски музей, красива градина, откритият „склад“ за кимчи, дървени и каменни скулптури, да научим научим какви са типичните методи за приготвяне и консервация на храни. И не на последно място да се научим да приготвяме, а след това и да дегустираме типични корейски вкусотии като шарения бибимбап – ястие от сварени зеленчуци с различни ярки цветове и ориз, превърнати в уникална картина.

Korea

Традиционните къщи, още в древна Корея разполагали с „подово отопление“. В нашия хотел вместо тунели под всяка стая, които да отвеждат горещия въздух бяха заложили на модерното подово, което ни помагаше да се опъваме като доволни котки в стаите, въпреки хладния планински климат навън. Строителите на традиционните корейски домове не забравяли, че през лятото било доста горещо, затова проектирали къщите така, че да бъдат с „вграден вентилатор“.

Korea

Решението било просто. Извън стените на стаята се строи издадена външна част, като тераса, но от всички страни на къщата. Тя е „наколна“ и когато приседнеш върху нея и в най-горещите дни се усеща полъха на движещия се под нозете ти въздух. Хитро, нали? Jeonggangwon толкова добре придава традиционния идиличен корейски пейзаж, че мястото е избрано и за сцена на популярни корейски сериали и филми. Така че в института освен да пътешествате назад във времето ще се почувствате и като истинска звезда.

Korea
Post Tags
Сподели статията
Автор

vergi.lazarova@dpbweb.com