fbpx
 

Соколският манастир празнува своя храмов празник на 15-ти август

На 15-ти август, Успение на Света Богородица, Соколският манастир край Габрово чества своя храмов празник. И ако не сте посещавали девическата обител, това е един прекрасен повод да се насладите на уникалния природен пейзаж и на иконите на Захарий Зограф. Манастирът се намира на 12 километра от Габрово и на 4-ри от най-известната забележителност в региона етнографския резерват Етъра. Носи името си от пещерата Соколска, в която е вдигнат първият параклис на манастира.

В близост до олтара на църквата в манастира се пази икона на Света Богородица, за която се смята, че притежава чудотворна сила и лекува неизлечими болести. Още от десетки години се вярва, че ако искате да се отървете до проблеми и болежки, трябва да посетите манастира в нощта преди храмовия празник и да прекарате нощта в молитви, за да бъдат чути. Монахинята, която се грижи за девическата обител ще отговори на въпросите ви за манастира или за християнските символи в храма му, ако имате такива.

Не по-малко интересна от изографисания храм и двете икони на Захарий Зограф, които се съхраняват в него, е чешмата в двора на обителта. Тя е построена от най-прочутия българския майстор – строител Кольо Фичето. Чешмата е осемстенна, а всяка нейна стена и чучур, от които извира вода са вдигнати в памет на загиналите възстаници по време на Априлското въстание от четата на Цанко Дюстабанов.

Четниците първо се криели в манастира, който по това време бил мъжки. При една от битките обаче осем от тях са заловени, обесени, а телата им са хвърлени в пропастите край Соколския манастир. За да остави спомен за героизма им Кольо Фичето даром построява чешмата в двора на манастира, от която и днес можете да отпиете студена вода и да се разхладите в летните жеги. Според легендата чешмата никога не пресъхва и има чудотворни способности да изцелява болните и да предпазва от уроки.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.