fbpx
 

Посрещат Слънчевата Нова година на Рилските езера

На 18-ти срещу 19-ти август последователите на учителя Петър Дънов посрещат Слънчевата нова година на Рилските езера. Те се събират в близост до езерото Бъбрека и посрещат изгрева с молитви, духовни беседи и написана от Дънов музика и танцът паневритмия. Той се се сътои от леки движения и стъпки, а последователите на учителя са наредени в концентрични кръгове и облечени изцяло с бели дрехи.

Смята се, че изпълнението на танца паневритмия рано сутрин сред природата подобрява концентрацията и паметта, състоянието на ставите, дихателните функции, нормализира кръвното налягане. Не случайно го наричат и танца на живота. Последователите на бялото братство, ккато още е известно учението от цял свят се събират именно край Рилските езера, защото според Дънов това е един от енергийните центрове на планетата.

Над 2000 души от цял свят всяка година участват в ритуала. Сред най-известните последователи на Дънов е дизайнерът Пако Рабан. За да се убедите, че Седемте Рилски езера не са избрани случайно като сцена на този ритуал, посетете ги. Дори и да не успеете да сторите това в ранното утро на 19-ти август, изберете удобно за вас време и се насладете на невероятната синьо-зелена феерия. Още повече, че през последните години достъпът до езерата е неверояно лесен.

С лифт можете да стигнете да стигнете до подножието на езерата. Затова и през лятото, особено през уикендите можете да решите, че сте сред някой голям град, а не сред природата. Лифтът от друга страна позволява на хора с двигателни или други здравословни проблеми да се насладят на невероятната красота на езерата. Той е затворен всеки последен понеделник на месеца за техническа профилактика. Иначе работи от 08.30 до 19.30 часа в петък събота и неделя и  до 18.30 през останалите дни на седмицата. В понеделник обаче работата му започва едва в 12.30 часа

Двупосочният билет за лифта струва 18 лева, а еднопосочният 10 лева. Предлагат се и различни видове отстъпки за деца, пенсионери и инвалиди, както и карти за повече от едно посещение с намаление. Ако искате да стигнете до езерата, както това се случваще преди да бъде изграден лифта можете да тръгнете от Паничище и пеша. Най-близките езера до лифта са Бъбрека и Рибното, като трябва да изберете кое искате да посетите първо, защото са в различни посоки. До всяко от тях се стига за 40 минути нормален ход. От Бъбрека можете дас е изкачите до най-високото езеро Сълзата, а от Езерния връх непосредствено до него се открива гледка към част от останалите езера.

Без бързане можете да обиколите всичките езера – Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното  езеро за около 4 часа. Забранено е къпането в езерата. Споед легендата езерата се образували от сълзите на жена-великан, която плакала дълго и неутешно по своя загинал в битка срещу злите сили мъж. Дори и да не вярвате в нея можете да видите отразен чрез сенки профила на великана, който се оглежда в езерото Бъбрека. Или просто да се насладите на невероятните пейзажи и да прекарате прекрасен ден в Рила планина.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.