fbpx
 

В Сопот честват 168 години от рождението на поета Иван Вазов

Седмица с различни прояви и тържества ще отбележи 168-та годишнина от рождението на поета и писателя Иван Вазов в Сопот. На 4-ти юли от 16.30 часа в къщата-музей на Патриарха на българската литература ще бъде представена книга за на-малкия брат на поета –  Борис Вазов. От 18 часа в читалище „Иван Вазов“ е предвиден концерт-спектакъл със стари градски песни.

Sopot

На 5-ти от 17 часа в Девическото училище младежи ще изнесат урок по родолюбие. В 17.30 часа в читалището ще започне поетична вечер с Божана Апостолова. А в 18.30 часа в Етнографския и занаятчийски център в града е предвидено надпяване с народна музика и откриване на изложба на Луко Ублеков.

Тържествата ще продължат на 7-ми юли от 11 часа с церемония по награждаване на лауреатите от конкурса „Вазовата България“. В 16 часа в Девическото училище призове ще получат и участниците в литературния конкурс „Състояние на полет“. Програмата ще продължи от 17.30 часа в къщата – музей „Иван Вазов“ с литературно-поетична вечер, като стиховете ще се редуват с изпълнения на стари градски песни.

Sopot

На 8-ми юли от 17 часа можете да поговорите с победителя в литературурния конкурс, след което той по традиция ще засади иглолистно дърво. Тържественото честване на годишнината от рождението на Вазов ще започне 19 часа на площада в града, като освен слова в церемонията е предвидено и поднасяне на венци пред паметника на писателя. За доброто настроени на жителите и гостите на града е предиден концерт на Емил Калев и Ана Боянова – „Любими песни от Средиземноморието“. Вечерта ще продължи с изпълненията на Веселин Маринов.

veselin marinov

На 9-ти юли в църквата „Св.Св. Петър и Павел“ в Сопот ще бъде отслужена тържествена литургия от 9 часа, след което ще бъде открита изложба. В програмата на тържествата следват изпълнения от възпитаниците на детските градини. Празниците ще бъдат закрити с рецитал на поета Недялко Йорданов от 19 часа в театралната зала на читалището.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.