fbpx
 

Гледайте спектакъла Звук и светлина безплатно на Великден

На Великден ще имате шанс да видите уникалният спектакъл „Звук и свтлина“ безплатно над крепостта Царевец. Стартът на шоуто е на 16-ти април в 21 часа, като най-добре приказната феерия може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I“. Това не е единствената изненада, която община Велико Търново е подготвила за отбелязване на Възнесение Христово в града.

Избралите да празнуват Великден в старопрестолната столица ще могат да получат и едно от 2 700-те великденски яйца, осветени на Велики Четвъртък в Катедралния храм „Рождество на Света Богородица”.  Яйцата са нашарени от учениците от местното основно училище „Св. Патриарх Евтимий”. Към  всяко яйце ще има и парче козунак. Във Великденската нощ те ще бъдат раздавани на площад „Цар Асен I” в нощта на 15-ти срещу 16-ти април.

По-рано, в 22,30 ч. на 15 април портите на крепостта Царевец ще бъдат отворени. В Патриаршията музей „Възнесение Господне” великотърновският митрополит Григорий ще отслужи Пасхално богослужение. Точно в полунощ звън на всички църковни камбани ще възвестят Христовото възкресение. С изнасянето на Благодатния огън от Патриаршията митрополит Григорий и кметът на Старата столица Даниел Панов ще поведат литийното шествие.

То ще продължи от крепостта Царевец до катедралния храм „Рождество на Света Богородица”, където в 1 часа след полунощ ще бъе отслужена светла литургия. В шествието ще се включват и доброволци със 150 светещи факли. Богослужението ще има и на 16-ти април от 11 часа в новия храм „Възкресение Христово”.

Сподели статията
Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.