fbpx
 

Звук и светлина за празника на Независимостта на България във Велико Търново

С богата програма във Велико Търново ще бъдат отбелязани 109 години от обявяването на Независимостта на България, обявена с манифест в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ в града. Гвоздеят на програмата, както всяка година ще бъде спектакълът „Звук и светлина“. С разноцветни светлини, музика  и шум на камбани той разказва за възстанието на Асен и Петър, с което България се освобождава преди повече от 8 столетия от властта на Византийската империя.

Шоуто можете да наблюдавате от площадката пред крепостта Царевец, която е фон и участник в спектакъла. Най-доброто място, от което можете да се наслаждавате на гледката обаче е ресторантът и панорамните стаи на хотел „Янтра“, от които се разкрива невероятна гледка към Царевец и другата крепост- символ на Велико Търново – Трапезица.

Начало на честванията на празника на Независимостта ще даде концерт с любими български изпълнители на 20-ти септември от 19 часа. Тогава пред публиката във Велико Търново ще се представят Криско и неговото откритие Тита, Михаела Маринова, Дара, Михаела Филева, Пламен и Иво,  Pavell & Venci Venc’, балет Nova, DJ Doncho и VenZy.

На 21-ви септември от 17 часа ще се открие официално 11-я Международен фестивал на военните оркестри. Пред сградата на Български пощи на 22-ри от 12.30 участниците ще изнесат шоу спектакъл, както и на 23-ти от 11 часа на площад „Цар Асен I“.  На 22-ри от 7.30 часа Великотърновския митрополит Григорий ще извърши тържествена празнична литургия с участието на квартет „Ангелски гласове“ в църквата „Свети Четиридесет мъченици“. В 11 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта.

От 11 до 13 часа на площадка „Азбукари“ е предвиден детски празник. В 14 часа пред сградата на общината във Велико Търново концерт ще изнесат любителски формации от града. От 14 часа започва безплатен екскурзоводски тур „ По стъпките на българската държавност“. Той ще тръгне от църквата „Св.40 мъченици“, през църквата „Св.Св. Петър и Павел“ и ще приключи в Царевец. През целия ден безплатно ще могат да бъдат разгледани църквата, в която е обявена Независимостта на България и крепостта Царевец.

Николина Чакардъкова и Неврокопския Танцов ансанбъл ще радват любителите на българската фолклорна музика от 17 часа пред сградата на община Велико Търново. На площад „Цар Асен I“ от 19 часа ще се изпълнят строеви хватки с оръжие от Представителната част на Национален Военен Университет „Васил Левски“. Следват тържествена проверка, спектакъла „Звук и светлина“  и заря.

Паралелно ще се проведе и фестивалът на занятите Нощ на самоводската чаршия от 22-ри до 24-ти септември. Откриването е от 10 часа на 22-ри септември. През трите дни на фестивала  гостите и жителите на Велико Търново ще могат да разгледат изложение на занаятчии от цялата страна, да присъстват на демонстрации и открити уроци за деца и възрастни. От 11 до 17 часа на 22-ри и 23-ти септември ще се проведе и международен пленер по живопис с рисуване на открито.

Между 11 и 17 часа на двата дни можете да видите скулптурната “Hipster”.  Следобедите са предвидени за изпълнения на улични артисти и интерактивни игри за деца. На 22-ри концерт от 19 часа ще изнесе група  “Оратница”, а от 20.30 часа – Теодосий Спасов. Първата вечер на Нощ на самовоската чаршия ще приключи с огнено шоу от 22 часа и 3D мапинг спектакъл Царевград Търнов“ в Художествена галерия „Борис Денев“.

На 23-ти от 19 часа започва концерта на група „КОВУ“. Денят ще завърши с огнено шоу от 21 часа. От 10 до 14 часа в последния ден на фестивала ще се проведе традиционния базар на грамофонни плочи. По същото време публиката ще се радва и на музикални импровизации на улични артисти. В 11 часа ще се открие благотворителната изложба от пленера по живопис, а в 13 часа ще бъде завършена инсталацита до арт бар „Hipster“.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.