Звук и светлина за празника на Независимостта на България във Велико Търново

С богата програма във Велико Търново ще бъдат отбелязани 109 години от обявяването на Независимостта на България, обявена с манифест в църквата „Свети Четиридесет мъченици“ в града. Гвоздеят на програмата, както всяка година ще бъде спектакълът „Звук и светлина“. С разноцветни светлини, музика  и шум на камбани той разказва за възстанието на Асен и Петър, с което България се освобождава преди повече от 8 столетия от властта на Византийската империя.

veliko-tarnovo-most-beautiful-town-word-3

Шоуто можете да наблюдавате от площадката пред крепостта Царевец, която е фон и участник в спектакъла. Най-доброто място, от което можете да се наслаждавате на гледката обаче е ресторантът и панорамните стаи на хотел „Янтра“, от които се разкрива невероятна гледка към Царевец и другата крепост- символ на Велико Търново – Трапезица.

watch sound light veliko tarnovo

Начало на честванията на празника на Независимостта ще даде концерт с любими български изпълнители на 20-ти септември от 19 часа. Тогава пред публиката във Велико Търново ще се представят Криско и неговото откритие Тита, Михаела Маринова, Дара, Михаела Филева, Пламен и Иво,  Pavell & Venci Venc’, балет Nova, DJ Doncho и VenZy.

fireworks panagyurishte

На 21-ви септември от 17 часа ще се открие официално 11-я Международен фестивал на военните оркестри. Пред сградата на Български пощи на 22-ри от 12.30 участниците ще изнесат шоу спектакъл, както и на 23-ти от 11 часа на площад „Цар Асен I“.  На 22-ри от 7.30 часа Великотърновския митрополит Григорий ще извърши тържествена празнична литургия с участието на квартет „Ангелски гласове“ в църквата „Свети Четиридесет мъченици“. В 11 часа ще бъдат поднесени венци и цветя на Пирамидата на Независимостта.

St. Forty martyrs church Veliko Tarnovo

От 11 до 13 часа на площадка „Азбукари“ е предвиден детски празник. В 14 часа пред сградата на общината във Велико Търново концерт ще изнесат любителски формации от града. От 14 часа започва безплатен екскурзоводски тур „ По стъпките на българската държавност“. Той ще тръгне от църквата „Св.40 мъченици“, през църквата „Св.Св. Петър и Павел“ и ще приключи в Царевец. През целия ден безплатно ще могат да бъдат разгледани църквата, в която е обявена Независимостта на България и крепостта Царевец.

vladishki most veliko tarnovo

Николина Чакардъкова и Неврокопския Танцов ансанбъл ще радват любителите на българската фолклорна музика от 17 часа пред сградата на община Велико Търново. На площад „Цар Асен I“ от 19 часа ще се изпълнят строеви хватки с оръжие от Представителната част на Национален Военен Университет „Васил Левски“. Следват тържествена проверка, спектакъла „Звук и светлина“  и заря.

veliko tarnovo nikolina chakardakova

Паралелно ще се проведе и фестивалът на занятите Нощ на самоводската чаршия от 22-ри до 24-ти септември. Откриването е от 10 часа на 22-ри септември. През трите дни на фестивала  гостите и жителите на Велико Търново ще могат да разгледат изложение на занаятчии от цялата страна, да присъстват на демонстрации и открити уроци за деца и възрастни. От 11 до 17 часа на 22-ри и 23-ти септември ще се проведе и международен пленер по живопис с рисуване на открито.

etara traditional crafts

Между 11 и 17 часа на двата дни можете да видите скулптурната “Hipster”.  Следобедите са предвидени за изпълнения на улични артисти и интерактивни игри за деца. На 22-ри концерт от 19 часа ще изнесе група  “Оратница”, а от 20.30 часа – Теодосий Спасов. Първата вечер на Нощ на самовоската чаршия ще приключи с огнено шоу от 22 часа и 3D мапинг спектакъл Царевград Търнов“ в Художествена галерия „Борис Денев“.

На 23-ти от 19 часа започва концерта на група „КОВУ“. Денят ще завърши с огнено шоу от 21 часа. От 10 до 14 часа в последния ден на фестивала ще се проведе традиционния базар на грамофонни плочи. По същото време публиката ще се радва и на музикални импровизации на улични артисти. В 11 часа ще се открие благотворителната изложба от пленера по живопис, а в 13 часа ще бъде завършена инсталацита до арт бар „Hipster“.

veliko tarnovo
Сподели статията
Автор

Alehander_Popkonstantinov@dpbweb.com

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.