fbpx
 

Хотел в космоса отваря за туристи след година

Цената само за полета до него ще е 55 млн. долара

Ако сте от онези туристи, които събират печати в паспорта си или броят държавите, които са посетили в света, от компанията Above Space имат ново предизвикателство за вас – да добавите в списъка си и туризъм в космоса, пише британското издание The Sun. Идеята на компанията е да изстреля две космически станции, които ще предлагат туристически престой и забавления като баскетбол при нулева гравитация. Това са Voyager Station и Pioneer Station.

Станция Pioneer може да заработи още през следващата година. Тя трябва да побере 28 души и да бъде по-малка версия на станция Voyager, която е планирана да побере 400 души и да бъде отворена през 2027 г. Планирано е и двата хотела да приличат на въртящо се колело, обикалящо около Земята. Настаняването е от типа всичко, включено в цената (“ол инклузив“), като дори е предвидено и работно място за бизнесмените, които не искат да пропускат сделките на живота си докато наблюдават планетата Земя от космоса. Като дори ще се предлагат офис работни места.

Цената за посещение на хотела обаче определено няма да е по джоба на „нормалните/обикновени“ хора. Тъй като пътуването да космическия хотел с продължителност между 4 и 18 часа ще струва умопомрачителната сума от 55 млн. долара на човек. Като в този пакет няма да е включена цената за хотелското настаняване, което ще се плаща допълнително. Очакването на инвеститорите е цената да намалява драстично през следващите години с напредването на технологиите и увеличаване на интереса към услугата, но все пак няма да достигне до тези суми, които сега плащаме за нискотарифни полети до световни дестинации на повърхността на планетата.

Предвид цената не е изненадващо, че е помислено за удобствата на туристите по време на космическия им престой – например изкуствена гравитация, която да ви позволи да хапнете седнал на маса или да си вземете душ, точно както правите и в дома си на Земята. Като екстра обаче гостите ще могат да посетят и специална стая, в която е по-ниска и те могат да се носят във въздуха и да се забавляват превъртайки се в него, както правят истинските астронавти в открития космос. Гостите на хотел Pioneer също ще могат да участват в дейности като наблюдение на звезди и да вечерят в първия ресторант с пълно обслужване, който някога е работил в космоса. Очаква се по-големият Voyager да има по-големи стаи, лаундж бар и дори баскетболно игрище.

Снимки Pixabay и Above Space

 

Автор

Най-голямото ми удоволствие в живота е да пътувам. Безспорно по света има много невероятни места, които си заслужава да посетиш поне веднъж в живота. България обаче е мястото, на което си заслужава да се върнеш, защото във всеки сезон и всеки регион на тази малка държава можеш да откриеш неповторими чудеса. Споделете моите пътешествия.