fbpx
 

Спартак оживява в село Склаве

Гладиаторът Спартак, който възстанал срещу мощта на Римската имерия отново ще оживее в санданското село Склаве. Според историческите източници в селището бил един от най-големите пазари на роби в миналото, на който като роб бил продаден и най-известният гладиатор Спартак. Предполага се, че тракиецът всъщност бил и родом от селото.  Самото име на Склаве всъщност произлиа от латинската дума за роб slave, като през годините звученето му се променило.

Възстановките на гладиаторските битки, които се провеждат по време на панаира в селото ще започнат от 19 часа на 24-ти юни. В кожата на Спартак ще се въплати един от наследниците на римляните – италианец от Gruppo Storico Romano, Рим.  В демонстрациите ще вземат участие и близо 30 възстановчика от групата Legio I Italica.

Освен да видят гладиатори и римляни в битка посетителите на панаира ще могат да опитат и кулинарни специалитети от кухнята на римляни и траки, както и да си купят стоки отдавна изчезнали в миналото. Освен това вески ще може да се пренесе назад във времето, да посети пазар за роби, да види каква търговия е кипяла на мястото преди викове, както и да се срещне с истински римски сенатори.

Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.