fbpx
 

Пролетните карнавали продължават в Ковачевци

В края на март по традиция в пернишкото село Ковачевци се провежда маскараден карнавал. Облечениете с парцали и страшни маски сурвакари ще прогонят злите сили от селото и ще възвестят идването на пролетта на 19-jr март по време на „Долината на маските 2018“.

Посетителите на карнавала ще могат да видят всички сурвакарски групи от региона, които всяка година участват в родни и световни карнавали и обичайно се връщат с награди за автентичност и интересни изпълнения. Ако искате да присъствате на веселбата трябва да стигнете до центъра на селото в 10 часа в събота или неделя.

Като на всеки сурвакарски карнавал в пернишкото село ще можете да разпознаете различни образи в дефилиращите костюмирани групи – поп, мечка с мечкар, цигани, булка, младоженец и цялата сватбарска свита, лекар, знаменосец, баба и дядо.

Post Tags
Сподели статията
Автор

Обичам историята, да се разхождам по стари калдаръмени улички, да усещам във въздуха спомена за отминали времена и легенди. И имам късмета да съм се родил в страна със славно минало и много истории за разказване. България е основана преди повече от 1 300 години и никога не е сменила името си. Бита на хората, техните ежедневни навици, традициите, музиката, изкуството им обаче се е променяло през вековете. Каня ви на една разходка из различите епохи, за да опознаете България.