fbpx
 

Изворите на Орфей

През годините много хора говориха за невероятния туристически ресурс на България. Малцина от говорещите за туризъм в България обаче можеха да надхвърлят хоризонта на „Балкан турист“.

Orpheus Springs

Ще споделя едно мое мнение за туристически ресурс в България, който не е част от продукта на миналото „Балкан турист“. Става въпрос за два речни извора в България – изворите на реките Искър и Марица. Според историята на Петър Богдан това са изворите на Орфей. Дали светът познава Орфей? Да, познава го. И тук идва въпросът дали туристите не желаят да посетят изворите на Орфей, където античната история да може да възкръсне, където Рила да бъде озвучена от музикални мотиви от времето на Орфей?

Orpheus Springs

Как няма да го искат туристите? Те дори бих предположил, че копнеят за тези извори и тяхната магия. Е , не е ли редно тогава държавата ни да положи съвсем малко усилия и тези извори да станат достъпни за туристи и те да могат да се насладят на мита и магията на Орфей? Редно е и е повече от необходимо.

Orpheus Springs

Защо нашата държава не иска да предостави възможността на туристи от цял свят да станат част от магията и мита за Орфей? Та нали тези извори като туристически продукт няма да имат сезони. Та нали днес в епохата на интернет, появата на изворите върху световната туристическа карта ще доведе до небивал интерес. Защо небивал интерес? Защото става въпрос за изворите на Орфей, за това. Дали в Министерство на туризма знаят за съществуването на изворите на Орфей? Вероятно не.

Orpheus Springs

Какво биха направили в други държави ако притежават такива извори? Да попитаме германците и те ще ни покажат изворът на р.Дунав, където се стичат туристи от цял свят. И т.н. Какво правим в България? Отговорът е нищо.

Orpheus Springs
Автор